În 2022, în ciuda protestelor comunității muzeale, „Troița” lui Andrei Rublev a fost transmisă Patriarhiei ruse pentru câteva zile, cu ocazia celebrării a 600 de ani de la aflarea moaștelor Sfântului Serghie din Radonej.
Anul acesta, Patriarhul Kirill a rugat Kremlinul să-i împrumute din nou icoana pentru a fi expusă în biserică, pe 4 iunie, de sărbătoarea Sfintei Treimi. În mod surprinzător, inclusiv pentru Patriarhie, președintele rus Vladimir Putin nu numai că a fost de acord, dar a decis să transmită celebra icoană, bisericii ortodoxe ruse, pentru totdeauna - să fie scoasă din Galeria de Stat Tretiakov și adusă la Lavra Sfântul Serghie din Radonej, cu o escală la Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova.
Vestea transmiterii capodoperei lui Rubliov către biserică a provocat o mulțime de comentarii și critici dure în presă și pe rețele. Se părea că decizia ar putea fi anulată, după ce, pe 23 mai, Galeria Tretiakov a refuzat să predea icoana „din cauza stării sale dificile și instabile”.
Un protoiereu, demis de Patriarh pentru „obstrucționare”
Reprezentantul Patriarhiei Moscovei pentru arta bisericească, protoiereul Leonid Kalinin, s-a arătat înțelegător față de argumentele muzeului și chiar a sugerat că, în locul icoanei, ar putea fi expusă o copie a acesteia în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova.
Dar, pe 26 mai, Ministerul Culturii a confirmat că icoana va fi totuși scoasă din muzeu. În aceeași zi, Patriarhul Kirill l-a „demis” pe Kalinin din toate funcțiile pe care le deținea, inclusiv cea de președinte al Consiliul de experți pentru artă bisericească, arhitectură și restaurare, și i-a interzis să mai țină slujbe. Patriarhul nu și-a motivat decizia, dar în ucazul său se spune că protoiereul ar fi „obstrucționat” transferul icoanei Sfintei Treimi a lui Andrei Rubliov la Catedrala Hristos Mântuitorul.
Reacții pe rețele: Patriarhia și Kremlinul au bătut palma pentru a „mobiliza” pe front Troița lui Rubliov
Pe rețele au apărut comentarii acide că Patriarhia și Kremlinul au bătut palma pentru a „mobiliza” pe front capodopera lui Andrei Rubliov, debarasându-se, totodată, de cei care mai încearcă să opună rezistență. Unele postări au reamintit însă că același protoiereu, Leonid Kalinin, explica presei, în 2020, de ce în biserica principală a Forțelor Armate ale Rusiei, de lângă Moscova, ar trebui să fie zugrăvite portretele lui Putin și Stalin, o idee mult criticată și la care s-a renunțat, în cele din urmă.
De partea cealaltă, apărătorii deciziei spun că patriarhul și președintele rus au hotărât ca icoana Sfintei Treimi a lui Andrei Rubliov, unul din simbolurile Rusiei, nu trebuie ținută într-un muzeu, ci să fie readusă în biserică, să inspire și să ajute lumea, în această perioadă dificilă pentru Rusia.
Cine este protoiereul Leonid Kalinin?
Protoiereul Leonid Kalinin, în vârstă de 55 de ani, a fost președinte al Consiliului de experți pentru artă bisericească, arhitectură și restaurare al Bisericii Ortodoxe Ruse, din anul 2016. Timp de 13 ani a fost și membru al Consiliului Patriarhal pentru Cultură. Din 2015, în calitate de arhipăstor al Episcopiei orașului Moscova, a fost responsabil de supravegherea conservării monumentelor de patrimoniu bisericesc.
Leonid Kalinin provine dintr-o dinastie de preoți și artiști, din care au făcut parte teologul și filosoful Valentin Svențițki, care a murit în exil, și sculptorul Evgheni Vucetici, laureat al cinci premii Stalin. Preotul Leonid Kalinin a absolvit Institutul de Artă „Surikov” din Moscova. El a condus grupul de specialiști pentru reconstrucția Catedralei Hristos Mântuitorul din Moscova și a supervizat decorarea artistică a Catedralei Sfântul Nicolae din New York. Și-a început slujirea preoțească la Mănăstirea Andronikovo, unde se află și Muzeul Andrei Rubliov din Moscova. A fost parohul Bisericii Sfântului Martir Clement din Zamoskvorecie timp de peste 20 de ani.
### Vezi și... ### Andrei TARKOVSKI: „Arta simbolizează sensul existenței noastre!”Experții de la Galeria Tretiakov: icoana nu poate fi transportată
Potrivit presei ruse, Kalinin a participat, pe 15 mai, la o ședință a consiliului de restaurare al Galeriei Tretiakov, care a decis că „Troița” lui Andrei Rubliov nu poate fi transportată, fiind foarte fragilă. Mai mult, specialiștii au spus că icoana se află într-un proces de restaurare care, deocamdată, nu se știe când se va încheia.
Pe 23 mai, Kalinin a comentat public decizia experților în artă. El a spus, potrivit agenției Interfax, că și el este preocupat de condițiile de transportare și de păstrare a icoanei. În opinia sa, aceasta ar trebui să fie plasată într-o „capsulă specială de protecție, cu gaz inert”, care să excludă orice pericol de deteriorare sau influență a factorilor externi – fungi, variații de temperatură și umiditate etc.
Dar observațiile sale au venit în contextul în care starea icoanei s-a deteriorat, după ce a fost transportată și expusă în Lavra Sfântul Serghie, timp de trei zile, în iulie 2022. Anul trecut, pe 17 iulie, pentru prima dată de la Revoluția bolșevică din 1917, icoana Sfânta Treime a fost adusă la Lavra Sfântul Serghie, la ceremoniile prilejuite de împlinirea a 600 de ani de la descoperirea moaștelor Sfântului Serghie de Radonej. Icoana a fost apoi întoarsă Galeriei Tretiakov și restaurată.
După demisia sa, protoiereul Leonid Kalinin a declarat pentru agenția de stat TASS, pe 27 mai, că nu comentează decizia Patriarhiei: „Întotdeauna încerc să fac tot ce pot, dar poate că greșesc. Probabil, ceva am greșit.” Pe 30 mai, BBC a relatat că Leonid Kalinin a ajuns la spital, cu un atac de cord.
„Troița” lui Rubliov a fost mutată în biserică, în 2022, cu încălcări grave
Participanții la reuniunea Consiliului pentru restaurare al Galeriei Tretiakov, din 15 mai, nu știau însă că, peste câteva ore, Patriarhia Moscovei și Întregii Ruse va anunța decizia președintelui rus Vladimir Putin de a ceda „Troița” bisericii, a declarat, pentru BBC, Lev Lifșiț, șeful Departamentului de artă rusă veche de la Institutul de Stat pentru Cercetarea Artei, care a participat la acea ședință.
Potrivit protocolului ședinței, publicat pe 23 mai, experții au subliniat că păstrarea icoanei în afara zidurilor muzeului ar duce aproape inevitabil la pierderea acesteia. Kalinin a încercat să afle în detaliu despre experiența de anul trecut, când icoana a fost mutată la Lavra Sfântul Serghie, și ce se poate face pentru a organiza deplasarea în siguranță a icoanei.
### Vezi și... ### Biserica ortodoxă afiliată la patriarhia Moscovei, silită să părăsească mănăstirea din KievPotrivit experților, după întoarcerea icoanei, s-au constatat schimbări semnificative, iar zeci de porțiuni ale suprafeței icoanei au fost declarate „critice”, necesitând o „conservare urgentă”. Experții au afirmat că transportarea icoanei și expunerea ei în biserică s-a făcut cu încălcări: vitrina nu a asigurat condițiile necesare de temperatură și umiditate.
La întâlnirea din 15 mai, protoiereul Kalinin a cerut dovezi de la lucrătorii muzeului că icoana a început să se deterioreze rapid după ce a fost transportată la Lavra și a insistat să afle cine a fost responsabil pentru transport și de ce icoana nu a fost plasată într-o „capsulă climatică”, ci într-o vitrină obișnuită, cu încălcarea normelor. „S-ar putea ca noi să-l fi informat greșit pe Sfântul Patriarh”, a spus, între altele, protoiereul.
Patriarhul Kirill a fost „informat greșit”?
Abia după ce a primit răspunsuri la toate întrebările, reprezentantul Patriarhiei a fost nevoit să accepte că, în prezent, există un risc major de pierdere a „Troiței”, în cazul în care aceasta va fi păstrată în afara zidurilor muzeului.
Leonid Kalinin a semnat procesul-verbal al ședinței consiliului și „concluzia consolidată” că icoana „nu poate fi scoasă din Galeria Tretiakov pentru sărbătoarea Sfintei Treimi, din 4 iunie”, din cauza stării sale „complicate și instabile”. Însă după publicarea documentului, arhipăstorul a declarat pentru Interfax, pe 24 mai, că semnătura sa nu înseamnă decât faptul că a luat cunoștință de acest document, adăugând că, în opinia sa, unele concluzii ale consiliului de restaurare sunt „excesive, exagerate”. „Deși împărtășesc în mod absolut, complet, preocupările comunității muzeale”, a declarat Kalinin.
O „surpriză costisitoare” pentru Patriarhia Moscovei
Surse ale BBC apropiate conducerii bisericii ortodoxe ruse, dar care nu sunt autorizate să comenteze public situația, au afirmat că Patriarhia nu se aștepta să primească icoana Sfânta Treime a lui Andrei Rubliov în deplină posesie. Una din surse a calificat decizia lui Putin drept „o surpriză, și nu neapărat una plăcută [pentru Patriarhie]”, deoarece să menținerea în condiții adecvate a unei capodopere este foarte costisitoare și necesită o muncă specifică enormă.
### Vezi și... ### Cum mărșăluiește biserica ortodoxă rusă în spatele lui Putin