Linkuri accesibilitate

Biserica ortodoxă afiliată la patriarhia Moscovei, silită să părăsească mănăstirea din Kiev


Serviciul de Securitate al Ucrainei a efectuat, din octombrie 2022, percheziții în bisericile Bisericii Ortodoxe Ucrainene și a impus sancțiuni episcopilor și susținătorilor săi financiari.
Serviciul de Securitate al Ucrainei a efectuat, din octombrie 2022, percheziții în bisericile Bisericii Ortodoxe Ucrainene și a impus sancțiuni episcopilor și susținătorilor săi financiari.

Oficialii ucraineni au cerut, vineri, Bisericii ortodoxe din Ucraina aliniate cu Rusia să părăsească un complex mănăstiresc din Kiev. Este cea mai recentă decizie luată împotriva unei confesiuni privite cu suspiciune de guvern.

Kievul a luat această decizie împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC) - care a acceptat autoritatea patriarhului Moscovei după ce Rusia şi-a lansat anul trecut invazia pe scară largă - pe motiv că este pro-rusă şi colaborează cu Moscova. Patriarhul Moscovei, Kirill, a sprijinit ferm invazia.

UOC spune că a rupt legăturile cu Rusia şi patriarhia Moscovei şi că este victima unei vânători de vrăjitoare politice.

Ministerul Culturii din Ucraina a anunțat că UOC a primit ordin să părăsească complexul mănăstirii Pecersk Lavra din Kiev, vechi de 980 de ani, unde îşi are reședința.

S-a dovedit în urma unei anchete a FSB că UOC „a încălcat termenii acordului privind utilizarea proprietăţii de stat”, după cum spunea Ministerul Culturii din Ucraina, fără a oferit detalii.

Vastul complex Pecersk Lavra din Kiev - în traducere, Mănăstirea Peşterilor din Kiev - este o comoară culturală ucraineană şi sediu al Bisericii Ortodoxe Ucrainene care se află sub tutela Patriarhiei Moscovei.

UOC, căreia i s-a dat ca termen final de evacuare data de 29 martie, a anunţat într-o postare pe Facebook că rezultatele anchetei au fost „evident părtinitoare şi încalcă grav normele legale”.

O vastă operațiune de supraveghere la nivel național

Din octombrie, Serviciul de Securitate al Ucrainei a efectuat periodic percheziţii în bisericile UOC, a impus sancţiuni episcopilor şi susţinătorilor săi financiari şi a deschis dosare penale împotriva a zeci de clerici.

Autorităţile susțin că au găsit literatură pro-rusă în incinta bisericii, cetăţeni ruşi fiind găzduiţi acolo, acuzaţii pe care UOC le-a negat.

Majoritatea credincioşilor ortodocşi ucraineni aparţin unei ramuri separate a credinţei, Biserica Ortodoxă a Ucrainei, formată în urmă cu patru ani prin unirea unor ramuri independente de autoritatea Moscovei.

Securitatea ucraineană susține că a descoperit și în alte sedii ale acestei biserici materiale compromițătoare. Trupele de securitate ucrainene au desfășurat operațiuni de contraspionaj și la 15 catedrale și mănăstiri din regiunea Harkov aparținând Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC), ca parte a unei anchete de amploare de depistare a activităților în favoarea Rusiei pe care această biserică le-ar fi întreprins de-a lungul ultimei perioade de timp..

Agenții au efectuat descinderi la mănăstirea Sviato-Pokrovski din centrul orașului Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, la 10 decembrie, precum și la alte 14 mănăstiri și catedrale din regiune, a confirmat Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) într-o declarație.

SBU susține că instituțiile religioase erau folosite ca instrumente ale influenței rusești în interiorul Ucrainei. UOC a fost sub jurisdicția Patriarhului ortodox rus de la Moscova până în mai 2022, când a rupt legăturile din cauza invaziei neprovocate a Kremlinului în Ucraina.

XS
SM
MD
LG