De ce s-a amânat runda de negocieri 5+2 care trebuia să aibă loc în 2-3 noiembrie

Imagine generică

Chişinăul și Tiraspolul par să aibă viziuni diferite în ceea ce privește reluarea negocierilor pentru reglementarea transnistreană în formatul 5+2, înghețate de peste doi ani, motiv pentru care runda despre care se discuta că ar putea avea loc la începutul acestei săptămâni s-a amânat. Un comunicat al Biroului de reintegrare din Guvernul de la Chişinău spune, cu referire la data viitoarei întâlniri, că „în prezent sunt purtate consultări și un răspuns oficial va fi oferit în timpul apropiat”.

Săptămâna trecută, liderul administrației de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat că negocierile în formatul 5+2 privind problema transnistreană vor fi reluate pe 2-3 noiembrie la Stockholm, Suedia.

### Vezi și... ### Radu Carp (politolog): „Dosarul transnistrean poate fi și o monedă de schimb în relația cu Occidentul”

Comunicatul Biroului de reintegrare anunță că la sediul Misiunii OSCE de la Chişinău „a avut loc o reuniune de lucru a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană”, adică a vicepremierului de la Chişinău Vlad Kulminski, și a negociatorului-șef de la Tiraspol, Vitali Ignatiev.

O ședință în formatul 5+2 nu a mai avut loc de peste doi ani. La ultima întâlnire, de la Bratislava, din 10 octombrie 2019, nu s-a semnat un protocol final, din cauza divergențelor dintre părți. În continuare Chişinăul și Tiraspolul au viziuni diferite asupra agendei viitoarelor discuții, fiecare insistând să includă prioritar anumite teme sensibile. Pentru Tiraspol este vorba despre regimul de călătorii pentru mașinile cu numere neutre, subiect revenit în actualitate în special după ce la 1 septembrie Ucraina a interzis circulația acestora pe teritoriul său.

### Vezi și... ### Alexandru Flenchea: Este necesară o inspecție internațională a depozitelor de arme rusești de la Cobasna

Printre subiectele importate pentru Tiraspol sunt și amânarea controlului comun moldo-ucrainean pe segmentul transnistrean al frontierei, închiderea dosarelor penale pe numele funcționarilor transnistreni, facilitarea accesului întreprinderilor din regiune la sistemul bancar moldovenesc.

Chişinăul vrea să discute despre asigurarea bunei funcționări a școlilor românești din stânga Nistrului, respectarea drepturilor omului, eliminarea impedimentelor în calea liberei circulații ș.a.

### Vezi și... ### Vladimir Socor: „Obligația Rusiei este aceea de a-și retrage toate trupele, indiferent dacă poartă eticheta de pacificator sau nu”

Comunicatul biroului de reintegrare spune că la ședința de joi „Chișinăul a accentuat în particular necesitatea dotării școlilor cu predare în limba română cu sedii adecvate care să corespundă standardelor educaționale și să respecte drepturile copiilor, asigurării liberei circulații, eliminării barierelor tehnice în calea comerțului, organizării măsurilor comune de combatere a COVID-19, distribuirii ajutoarelor umanitare și a dozelor de vaccin și a soluționării altor probleme stringente”.

În procesul de reglementare transnistreană Rusia, Ucraina și OSCE au statut de mediator, iar Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii sunt observatori.