Procesatorii moldoveni spun că scumpirea resurselor energetice reprezintă principalul factor care influențează costul acestui produs.
Președintele Asociației producătorilor de sfeclă de zahăr, agricultorul Alexei Chiriac, deține 2.000 de hectare cultivate cu sfeclă de zahăr, iar recolta în acest an este mai mică cu 10 tone, fiind de circa 40 de tone la hectar. El speră să obțină un preț mai mare pentru producția obținută, de 1.200 de lei, față de 700 de lei pentru o tonă, cât a luat în 2021.
Potrivit lui, acum au loc negocieri cu fabricile de procesare, însă doar acest preț i-ar asigura un câștig minim, având în vedere cheltuielile mai mari pe care le-a suportat pentru prelucrarea terenului, semințe, îngrășăminte, fertilizanți și motorină.
Și directoarea Uniunii producătorilor de zahăr din Moldova, din care face parte liderul de pe piață, Südzucker Moldova, Cristina Tîșcul, a declarat pentru Europa Liberă că anul acesta a reprezentat o provocare serioasă pentru industria sfeclei de zahăr.
Procesatorii au trecut de la gaz la păcură
După ce anul trecut a fost deconectată de la alimentarea cu gaz, compania a cumpărat păcură la prețuri competitive la începutul acestui an, ceea ce îi permite să proceseze sfecla de zahăr la costuri mai mici decât dacă ar folosi gazul natural la tarifele actuale. Furnizorul Moldovagaz a îndemnat fabricile de zahăr, încă în octombrie 2021, să treacă la surse alternative, în contextul crizei gazelor.
„Creșterea prețurilor nu numai la resursele energetice, ci și la absolut toate materialele de bază și auxiliare a fost foarte dureroasă pentru acest sector și a afectat întregul lanț de producție. O fabrică de zahăr utilizează o multitudine de materiale importate pentru producția de zahăr”, a mai spus Cristina Tîșcul.
Reprezentanta uniunii afirmă că producția de zahăr din acest an va crește față de anul trecut, iar consumul intern va fi asigurat. Compania va acoperi 80-90% din necesarul Republicii Moldova, ținând cont de cotele de import de zahăr din UE și din alte țări.
Cristina Tîșcul a mai subliniat că nivelul prețurilor cu ridicata ale zahărului în R. Moldova este comparabil și chiar ușor mai mic decât în România sau Bulgaria și vor continua să fie determinate de nivelul prețurilor din regiune.
„Trebuie să menținem un anumit echilibru. Dacă prețurile din Moldova sunt prea mici, zahărul va pleca în România și va trebui să le stabilizăm, pentru a preveni acest lucru. Dacă producția din Moldova va fi mai scumpă, zahărul din țările vecine va veni pe piața noastră și, pentru a-l vinde pe al nostru, vom reduce și noi prețurile”, a explicat Cristina Tîșcul.
### Vezi și... ### Tarifele diferențiate pot descuraja consumul excesiv de curent„Prețul deja e mare și nu va mai crește mult”
Potrivit Cristinei Tîșcul, principala parte a costurilor este reprezentată de materiile prime. „Producția de zahăr este un proces care necesită foarte multă energie și resurse, iar o scădere a prețului zahărului poate fi așteptată doar dacă scad costurile energetice”, a conchis directoarea Uniunii producătorilor de zahăr din Moldova.
Reprezentantul unei alte companii mari din sector, Moldova-Zahăr, Waldemar Sochaczewski, susține că întreprinderea utilizează, de asemenea, în producere păcura care, deși nu este atât de scumpă ca gazele naturale, costă destul de mult. El a explicat pentru Europa Liberă că sunt doi factori pe care procesatorii nu-i pot controla atunci când e vorba de prețul la zahăr și care inevitabil vor avea un impact asupra evoluției acestuia: prețurile la materia primă și la resursele energetice.
„Considerăm că prețul la zahăr și așa e destul de înalt și o eventuală creștere nu ar trebui să fie cu mult mai mare față de prețul actual, dacă acești factori nu se vor schimba. Noi acum prelucrăm materia primă, sezonul încă nu s-a încheiat și, prin urmare, nu știm care sunt exact cheltuielile care vor fi incluse în costul de producere”, a spus Waldemar Sochaczewski.
Zahărul ucrainean va fi înlocuit cu cel din alte țări
Expertul din cadrul IDIS „Viitorul”, Viorel Chivriga, susține că sectorul de producere a zahărului este marcat de o reducere a fabricilor de zahăr, a locurilor de muncă și de concurenți puternici pe piețele din Ucraina și România. El crede că importurile de zahăr din Ucraina vor fi înlocuite cu producția din alte țări.
„Toată economia este vulnerabilă în fața costurilor de producție. Prețuri la zahăr mai joase decât în anii precedenți nu vom putea avea. Poate, va veni o anumită amortizare de la zahărul de import, dar și aici sunt foarte pesimist”, a spus Viorel Chivriga.
Anul trecut, R. Moldova era se afla pe locul III în clasamentul țărilor importatoare de zahăr din Ucraina. Potrivit datelor statistice, importurile de zahăr și produse zaharoase au însumat în 2021 circa 18,9 milioane de dolari, în scădere cu un milion față de anul 2020. Pe de altă parte, exporturile de zahăr au crescut de la 9,87 la 19,5 milioane de dolari.