Autoritățile medicale au avertizat că sfârșitul acestei veri poate însemna pentru R. Moldova un nou val de infectări cu COVID-19. Riscul este explicat prin răspândirea în lume a unor tulpini mai contagioase ale coronavirusului, dar și reticența moldovenilor față de vaccinurile disponibile în R. Moldova.
Your browser doesn’t support HTML5
După cinci luni de vaccinare masivă, 14,5 la sută din populația Moldovei a fost imunizată cu o primă doză de ser - un rezultat care face puțin probabilă atingerea unei imunități colective în toamna aceastui an, adică a plafonului de 70 la sută din cetățeni, declară decidenți din sănătate. În ultimele șapte zile, ritmul de imunizare a înregistrat o creștere, numai că și numărul de noi îmbolnăviri a fost mai mare comparativ cu săptămâna trecută, lucru care arată nevoia unei accelerări a procesului de vaccinare, spune experta comitetului de imunizare, Angela Paraschiv, șefa Departamentului epidemiologie a Universității de Medicină. Ea crede că s-a încetățenit o percepție falsă că pandemia ar bate în retragere, în realitate însă riscul de contaminare este sporit în această perioadă:
Riscul de a veni cu o variantă nouă, indiferent că este Delta sau Lambada, riscul este foarte înaltDoctor Angela Paraschiv
„Noi avem migrația intensă, populația circulă, este perioada estivală când persoanele pleacă în acele regiuni, respectiv riscul de a veni cu o variantă nouă, indiferent că este Delta sau Lambda, riscul este foarte înalt. La moment, nu este necesar să aplicăm iarăși, din nou, niște restricții destul de stricte, este nevoie doar să ne vaccinăm, pentru că vaccinarea este unica măsură eficientă, la moment, care ne poate proteja. Astfel, noi putem să prevenim creșterea în continuare a numărului de cazuri.”
Autoritățile sanitare au recepționat luni primele peste 150 de mii de doze de vaccin Johnson&Johnson dintr-un lot de 500 de mii, pe care SUA le donează Republicii Moldova, prin platforma COVAX. Întrucât serul se administrează într-o singură doză, spune Angela Paraschiv, sectorul sanitar e gata să imunizeze un număr mare de cetățeni, doar ca ei să-și dorească acest lucru.
### Vezi și... ### Ninel Revenco: „Avem foarte multe vaccinuri, doar rămâne lumea să meargă la imunizare”Experta atrage atenția că persoanele vacccinate sunt protejate sau pot face o formă ușoară a noilor variante ale virusului Covid- 19. Prezența virusului modificat nu a fost confirmată încă în Republica Moldova. Denis Cernelea, secretar de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale presupune că în următoarele zile, când vor sosi rezultatele unor probe trimise la laboratoare din afara țării, se va putea spune cu certitudine cum stau lucrurile:
„Cel mai degrabă că este prezent și într-o proporție destul de mare. Aceasta este o motivație înaltă ca să nu așteptăm acele rezultate. Ele vor confirma, cu siguranță, prezența mutației în Republica Moldova, inclusiv din acele cazuri de import, avem nu doar din Rusia, ele sunt și din Marea Britanie, Germania, Turcia, Bulgaria.”
### Vezi și... ### Fiecare al patrulea moldovean nu crede în existența coronavirusuluiCe ar putea impulsiona procesul de vaccinare? Secretarul de stat Denis Cernelea, consideră că nimic mai eficient decât informarea și convingerea nu există, mai ales în comunitățile cu percepții deformate:
„Continuăm discuțiile în localitățile unde mersul vaccinării este mai redus pentru a veni cu acel suport și a crește rata de încredere. În acest weekend este planificat un program intens de activități, inclusiv și cu echipele mobile. Totodată, urmează două maratoane mari.”
Datele Agenției Naționale pentru Sănătate publică arată că cei mai reticenți față de imunizare sunt cetățenii din categoria de vârstă 18-40 de ani, contrar percepției că vârstnicii ar evita vaccinarea. Reprezentații ministerului precizează că a crescut acceptarea vacccinului AstraZeneca, care a fost asimilat în proporție de 83 la sută. Ei speră că procesul va fi accelerat și de recepționarea apropiată a unei donații de seruri Pfizer din partea România și a lotului de 700 de mii de doze de același vaccin achiziționate de autoritățile moldovene.