De când plătește Moldova pentru gaze în ruble și de ce nu vor crește tarifele în aprilie

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, spune că întreprinderea nu are de gând să solicite o majorare a tarifelor interne pentru luna aprilie, deși prețul de achiziție al gazelor naturale rusești s-ar putea dubla, trecând de 1 000 de dolari pe mia de metri cubi.

„În aprilie nu vom solicita majorări de tarife”, a declarat Ceban Europei Libere pe 23 martie.

Moldovagaz crede că nu va mai avea probleme cu lichiditățile. „Chiar având un preț mai mare, de peste o mie de dolari, nu vom avea probleme la achitări”, a explicat șeful întreprinderii, Vadim Ceban, în declarația pentru Europa Liberă.

În primul rând, s-au făcut economii. În al doilea rând, se anticipează o scădere a consumului „de 2-3 ori”.

„Întreprinderile termoenergetice vor reduce consumul de gaze și vor utiliza combustibil alternativ, inclusiv mii de tone de păcură acordate Republicii Moldova ca ajutor de către România”, a spus Europei Libere șeful Moldovagaz și a adăugat: „Sperăm să nu fie necesară majorarea de tarife interne nici în luna mai, pentru că prețurile pe piață sunt în scădere”.

Gaze pe ruble

În comerțul cu gaze, Rusia a introdus la 23 martie o nouă necunoscută. Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că va cere cumpărătorilor „neprietenoși” din Europa să achite gazele nu în dolari sau euro, ci în ruble.

Anunțul său a dus la o nouă creștere de prețuri, dar și la întărirea pentru scurt timp a rublei, pe care sancțiunile occidentale impuse Rusiei de Occident din cauza invadării Ucrainei au slăbit-o puternic.

„Rusia va continua, bineînțeles, să furnizeze gaze naturale în conformitate cu volumele și prețurile stabilite în contractele încheiate anterior (...) Modificările vor afecta doar moneda de plată, care va fi schimbată în ruble rusești”, a Putin la o întâlnire televizată cu miniștrii de rang înalt.

### Vezi și... ### Rusia, în prag de a intra în incapacitate de plată

Autoritățile moldovene au spus imediat că Republica Moldova n-ar trebui să fie afectată. „Acea declarație pe care am văzut-o câteva ore în urmă nu se referă la R. Moldova”, a spus vicepremierul Andrei Spînu.

Contractul moldo-rus din octombrie 2021 prevede, în afară de plățile în dolari și euro, achitări în ruble. Spînu a spus că Moldovagaz poate achita pentru gazele de la Gazprom în oricare dintre cele trei monede: dacă are dolari, plătește în dolari, dacă are euro – în euro, dacă are ruble – în ruble.

„Inclusiv în februarie, dar și acum (în martie) s-a achitat o parte din sumă în ruble (...). Nu obligă nimeni guvernul sau Moldovagaz să achite într-o valută pe care nu o are. Este un subiect artificial”, a mai spus Spînu.

Cum se calculează prețul gazelor cumpărate de la ruși

Prețul de achiziție poate crește semnificativ în luna aprilie din două motive:

  • din aprilie, se schimbă formula de calcul;
  • gazele naturale s-au scumpit pe piața spot (cotația zilnică la bursă).

Conform contractului în vigoare, prețul gazelor naturale cumpărate de Moldovagaz de la Gazprom se calculează diferit pe timp de iarnă și pe timp de vară.

În perioada 1 noiembrie – 1 aprilie, când consumul este mare, acest preț este determinat în proporție de 70% de cotația petrolului la bursele internaționale și în proporție de 30% de cotația gazelor naturale pe piețele spot.

În perioada 1 aprilie – 1 noiembrie, formula se inversează: 30% din preț se formează conform cotației petrolului la burse, iar 70% - conform cotației gazelor naturale.

### Vezi și... ### 1000 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze? | Europa ameninţată cu o lovitură nucleară la televiziunea rusă

Așa cum gazele naturale s-au scumpit pe fundalul războiului din Ucraina, experții au calculat, iar șeful Moldovagaz a confirmat jurnaliștilor că, în aprilie, prețul de achiziție a gazelor rusești poate trece de 1 000 de dolari pentru mia de metri cubi, față de 547 dolari în luna martie.

Repetând asigurările date de șeful Moldovagaz, și vicepremierul Spînu a spus că nu există motive pentru majorări de tarife interne în aprilie. „Chiar dacă vom avea un preț mai mare de achiziție, creșterea tarifului poate fi evitată grație devierilor pozitive din februarie și martie”, a spus Spînu. În cele două luni, prețul gazelor a fost sub cel anticipat.