De disperare, mii de palestinieni au jefuit depozitele de ajutoare ONU din Gaza

Palestinieni iau cu asalt un centru de aprovizionare cu ajutoare administrat de ONU, Deir al-Balah, 28 octombrie 2023,

Mii de oameni au pătruns în depozitele de ajutoare din Gaza pentru a lua făină și produse de igienă de bază, a declarat duminică o agenție ONU care spune că incidentul trădează disperarea crescândă și disoluția ordinii publice după trei săptămâni de război între Israel și Hamas. 

Tancurile și infanteria au pătruns în Gaza la sfârșitul acestei săptămâni. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat o „a doua etapă” a războiului, la trei săptămâni după ce Hamas a lansat o incursiune brutală în Israel. Ofensiva terestră din ce în ce mai amplă a avut loc în timp ce Israelul a lovit teritoriul din aer, de pe uscat și de pe mare.

Bombardamentele - descrise de locuitorii din Gaza ca fiind cele mai intense din timpul războiului - au întrerupt majoritatea comunicațiilor din teritoriu vineri seara târziu, izolând aproape cu totul cele 2,3 milioane de persoane din enclava asediată. Comunicațiile au fost restabilite în mare parte din Gaza duminică dimineața devreme.

### Vezi și... ### Israelul anunță extinderea operațiunilor militare. Gaza a rămas fără telecomunicații

Armata israeliană a declarat duminică că a lovit peste 450 de ținte militante în ultimele 24 de ore, inclusiv centre de comandă Hamas, posturi de observare și poziții de lansare a rachetelor antitanc. De asemenea, mai multe forțe terestre au fost trimise în Gaza în cursul nopții.

În dimineața zilei de 29 octombrie, avioanele de război israeliene au efectuat atacuri aeriene în apropierea celui mai mare spital din Gaza. Acesta este plin de pacienți și de zeci de mii de palestinieni care caută adăpost. Israelul a afirmat că liderii militanți Hamas din Gaza au un post de comandă sub spital, fără a furniza dovezi precise.

Thomas White, de la agenția ONU pentru refugiații palestinieni din Gaza (UNRWA), a declarat că spargerile din depozite sunt „un semn îngrijorător că ordinea civilă începe să se destrame după trei săptămâni de război și în urma asediului deplin în Gaza. Oamenii sunt speriați, frustrați și disperați", a spus el.

UNRWA oferă servicii de bază pentru sute de mii de persoane din Gaza. Școlile din teritoriu au fost transformate în adăposturi unde sunt adăpostiți palestinienii strămutați din cauza conflictului. Israelul a permis doar o mică cantitate de ajutoare să intre din Egipt, o parte dintre acestea fiind depozitate într-unul dintre depozitele care au fost sparte, a declarat UNRWA.

### Vezi și... ### Criza din Orientul Mijlociu: UE cere „pauze umanitare”| O nouă incursiune terestră în Gaza