Linkuri accesibilitate

Criza din Orientul Mijlociu: UE cere „pauze umanitare”| O nouă incursiune terestră în Gaza


O tabără ONU pentru refugiații palestinieni interni din Fâșia Gaza, 25 octombrie 2023. (Foto: AFP)
O tabără ONU pentru refugiații palestinieni interni din Fâșia Gaza, 25 octombrie 2023. (Foto: AFP)

După cinci ore de discuții joi, liderii UE au ajuns la o declarație în care cer „pauze umanitare” în războiul dintre Israel și Hamas și, în premieră, o conferință de pace care să aibă loc în curând.

În declarația finală a summitului UE de la Bruxelles, Consiliului European solicită „acces și ajutor umanitar continuu, rapid, sigur și nestingherit pentru a ajunge la cei care au nevoie [de ajutor în Gaza], și asta pe toate căile posibile, inclusiv coridoare umanitare și pauze umanitare”.

Vineri, Adunarea Generală a ONU va vota asupra unei declarații în care se cere încetarea imediată a focului în Fâșia Gaza. Ca și în cazul declarației UE, și proiectul de rezoluție ONU solicită ajutor umanitar nerestricționat și respectarea dreptului internațional umanitar în enclava palestiniană.

Alte evoluții:
  • În ultimele 24 de ore, forțele israeliene au efectuat raiduri țintite în zona centrală a Fâșiei Gaza și au lovit zeci de ținte Hamas, a declarat armata israeliană (IDF) într-un comunicat publicat vineri dimineață pe X, fostul Twitter.

Se precizează că forțele terestre au făcut o nouă incursiune limitată în enclava palestiniană, a doua în tot atâtea zile. Au fost lovite baze pentru lansarea de rachete antitanc, centre militare de comandă și control, precum și baze ale luptătorilor Hamas. IDF a precizat că trupele terestre au părăsit zona la sfârșitul operațiunii, fără a suferi pierderi.

  • Agenția ONU pentru ajutorarea palestinienilor (UNRWA) a declarat că taberele sale de refugiați din Fâșia Gaza adăpostesc în acest moment peste 600 de mii de persoane strămutate în interiorul enclavei. Cifra este de aproape trei ori mai mare decât capacitatea taberelor. Agenția a mai spus că rezervele sale de combustibil sunt aproape epuizate, punând în pericol servicii vitale, cum ar fi furnizarea de apă curentă, îngrijirea sănătății și brutării.
  • Armata americană a lansat vineri în zori atacuri aeriene în două locații din estul Siriei, legate de Gărzile Revoluționare din Iran, a informat Pentagonul, pe fondul temerilor că războiul dintre Israel și Hamas ar putea escalada într-un conflict regional. Au fost lovite un depozit de arme și un depozit de muniție folosit de Gărzile Revoluționare din Iran și de miliția pe care o sprijină, au declarat oficiali americani pentru Reuters. Nu este clar dacă în atac au fost uciși și cetățeni iranieni.
  • Numărul confirmat de persoane ținute ostatice în Fâșia Gaza de la atacul terorist al grupări islamice Hamas din 7 octombrie, din sudul Israelului, a crescut cu cinci, ajungând la 229, relatează Reuters, citând armata israeliană.
  • O delegație de rang înalt a Hamas a călătorit joi la Moscova pentru a se întâlni cu oficiali ai ministerului rus de externe în prima vizită internațională a conducerii politice a organizației de la atacul terorist lansat din 7 octombrie, soldat cu uciderea a aproximativ 1.400 de persoane (majoritatea civili). Discuțiile s-au axat pe eliberarea ostaticilor.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG