Linkuri accesibilitate

Israelul spune că va dezmembra Hamas, în timp ce numărul morților palestinieni crește


Resturile unei benzinării din Khan Younis (Gaza) lovită de forțele israeliene în timpul nopții de luni spre marți (Reuters)
Resturile unei benzinării din Khan Younis (Gaza) lovită de forțele israeliene în timpul nopții de luni spre marți (Reuters)

Israelul a anunțat marți că a ucis zeci de luptători Hamas în timpul nopții, în urma loviturilor asupra Fâșiei Gaza, și că nu intenționează să reducă intensitatea bombardamentelor asupra enclavei palestiniene asediate, transmite Reuters.

Statele Unite au îndemnat Israelul să permită intrarea mai multor ajutoare în Gaza, confruntată cu o criză umanitară după două săptămâni de atacuri israeliene intense.

Dar se pare că există puține perspective de încetare a focului în timpul apropiat, în cel mai sângeros episod al conflictului israeliano-palestinian din ultimele decenii.

Ministerul palestinian al sănătății a declarat că bilanțul morților din Gaza a depășit 5.000, în cele două săptămâni de lovituri aeriene ale Israelului declanșate ca răspuns la un atac al Hamas, în care gruparea militantă islamistă a ucis peste 1.400 de persoane - majoritatea civili - într-o singură zi.

Luni, Hamas a eliberat două femei israeliene vârstnice care se aflau printre cei peste 200 de ostatici luați în timpul atacului grupării, din 7 octombrie, în sudul Israelului. Până acum, au fost eliberați patru ostatici, femei.

Tancurile și trupele israeliene sunt masate la granița dintre Israel și enclava condusă de Hamas, așteptând ordinul pentru invazia terestră - o operațiune care va fi complicată din cauza preocupărilor legate de ostatici.

Armata israeliană a declarat că a lovit peste 400 de ținte militante în Gaza în cursul nopții și a ucis zeci de luptători Hamas, inclusiv trei comandanți adjuncți de batalion. Printre țintele lovite ar fi și un tunel ce permitea militanților Hamas să se infiltreze în Israel dinspre mare, dar și centre de comandă Hamas în moschei, a mai spus armata israeliană. Reuters precizează că aceste informații nu au putut fi verificate imediat.

Zone întinse din Fâșia Gaza au fost distruse de bombele israeliene, forțând peste un milion de locuitori să caute adăpost în alte părți ale teritoriului.

În condițiile în care alimentele, apa potabilă, medicamentele și combustibilul se epuizează rapid, Organizația Națiunilor Unite și agențiile umanitare au avertizat asupra unei catastrofe umanitare și au cerut să se permită accesul ajutoarelor.

Anterior, șeful Statului Major israelian, generalul-locotenent Herzi Halevi, a sugerat că Israelul nu are nicio intenție de a-și reduce atacurile.

„Vrem să aducem Hamas la o stare de dezmembrare completă, a declarat Halevi. Suntem bine pregătiți pentru operațiunile terestre din sud” a adăugat el. „Trupele care au mai mult timp la dispoziție sunt mai bine pregătite, și asta facem acum”.

Oficiali medicali din Fâșia Gaza au declarat că zeci de palestinieni au fost uciși sau răniți în cursul nopții în întreaga enclavă, mai ales în regiunea de sud, din cauza bombardamentelor israeliene. Cel puțin 15 case au fost distruse.

Fără „lumină verde” pentru Israel

Mai multe țări și-au exprimat îngrijorarea că acest conflict ar putea destabiliza întregul Orient Mijlociu. Deja au avut loc ciocniri în Cisiordania și de-a lungul graniței dintre Liban și Israel.

Emirul Qatarului, care a încercat să medieze între Israel și Hamas, inclusiv la eliberarea primelor două ostatice din Gaza, a îndemnat comunitatea internațională să țină în frâu Israelul în lupta sa împotriva Hamas.

„Noi spunem că este suficient. Israelul nu ar trebui să primească lumină verde necondiționată și autorizație nelimitată de a ucide”, a declarat șeicul Tamim bin Hamad Al-Thani, într-un discurs ținut în fața Consiliului Shura al statului din Golf.

Sprijinul pentru Israel a venit și din partea președintelui francez Emmanuel Macron, care a mers marți la Ierusalim pentru întâlniri cu premierul israelian Benjamin Netanyahu și cu alți membri ai cabinetului de război al Israelului.

„Suntem legați de Israel prin doliu”, a scris Macron pe rețelele de socializare, precizând că 30 de francezi au fost uciși în atacurile din 7 octombrie, iar nouă sunt încă dispăruți sau ținuți ostatici.

Președintele american Joe Biden a salutat eliberarea celor doi ostatici și a subliniat, de asemenea, necesitatea de a susține „un flux continuu” de asistență umanitară în Gaza, într-o convorbire telefonică cu Netanyahu, a precizat Casa Albă.

Statele Unite au declarat că Israelul are dreptul de a se apăra, însă două surse oficiale au declarat pentru Reuters că administrația prezidențială, Pentagonul și Departamentul de Stat și-au intensificat apelurile private la prudență în conversațiile cu israelienii.

O prioritate a SUA este de a câștiga timp pentru negocieri în vederea eliberării altor ostatici, au spus sursele, care au vorbit înainte ca eliberarea a două ostatice luni.

Întrebat despre posibilitatea unei încetări a focului, președintele SUA, Joe Biden, a spus: „Ar trebui să eliberăm acei ostatici și apoi putem discuta”.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a planificat să participe marți la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU privind Orientul Mijlociu, deși nu este limpede ce măsuri ar putea fi luate în situația în care pozițiile celor cinci membri cu drept de veto - SUA, Rusia, China, Marea Britanie și Franța - sunt împărțite.

(Relatare bazată pe un articol al agenției Reuters).

XS
SM
MD
LG