20 de elevi au ajuns la spital, inclusiv unul în stare gravă, după ce s-au intoxicat alimentar la un liceu din Chișinău

Ministerului Sănătății a evitat să precizeze circumstanțele în care s-au intoxicat copiii.

65 de elevi și un angajat al Liceului Teoretic Republican „Aristotel” din municipiul Chișinău s-au intoxicat alimentar. Dintre aceștia, 20 de elevi și angajatul instituției sunt internați pentru tratament specializat, inclusiv un copil în secția de reanimare.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății din 19 septembrie, majoritatea elevilor aveau simptome evidente de intoxicație.

Primele semne de boală (slăbiciune generală, dureri în abdomen, febră 37,1-39,6℃, vomă și diaree) au apărut pe data de 17 septembrie 2024, începând cu ora 15:00. O parte dintre elevii care prezentau semne de boală diareică acută au plecat la domiciliu însoțiți de părinți.

În acest moment, 14 copii și angajatul liceului sunt internați la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ,,Toma Ciorbă”, iar alți 6 la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii, inclusiv un copil în secția de reanimare.

Starea copiilor și a angajatului liceului este satisfăcătoare, iar a celui din reanimare – gravă, dar stabilă, spun autoritățile.

Ministerul Sănătății a evitat să precizeze circumstanțele în care s-au intoxicat copiii, însă a spus că o anchetă epidemiologică este în desfășurare.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a precizat că elevii s-au infectat după ce au consumat hrană în incinta cantinei liceului. Inspectorii ANSA au inițiat un control la firma responsabilă pentru alimentarea copiilor. Până la finalizarea anchetei, cantina și-a sistat activitatea.

Potrivit autorităților, responsabilitatea privind siguranța alimentelor revine operatorilor din domeniul alimentar.

La rândul său, directorul liceului „Aristotel” a declarat pentru NewsMaker că elevii instituției de învățământ ar fi fost infectați cu norovirus, care se poate răspândi prin consumul de apă și alimente contaminate dar poate fi transmis și prin contact direct de la o persoană la alta.

La Liceul Teoretic Republican „Aristotel” învață 362 de elevi.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te