Moldovenii vaccinați în România pot descărca certificatul european Covid. Certificatul a intrat în vigoare pe 1 iulie

De astăzi, 1 iulie,în Uniunea Europeană intră în vigoare noul certificate Covid.

### Vezi și... ### Ce trebuie să știți despre certificatul digital Covid al UE

Tot de la 1 iulie, România a lansat platforma de pe care poate fi descărcat certificatul, util – dar nu obligatoriu - pentru a călătorii în Uniunea Europeană fără teste suplimentare sau carantină. Certificatul poate fi descărcat la adresa: certificat-covid.gov.ro și va arăta că posesorul s-a vaccinat, este imun în urma bolii sau are un test negativ recent.

Într-un interviu cu Radio France International, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Telecomunicații Speciale, Cătălin Chircă – care s-a ocupat de dezvoltarea acestei platforme – a precizat că certificatul se descarcă foarte usor: este nevoie numai de o adresa valabilă de mail. Mai mult, pot fi descărcate certificatele și pentru alti mebrii de familie, prieteni sau eventual persoane care nu au computer sau nu se pricep.

Cătălin Chirică recomandă ca certificatul să fie descărcat cu 5 zile înainte de a-l utiliza, asta pentru a avea timp de corectat greșeli care eventual s-au strecurat în bazele de date. În cazul testelor de Covid, certificatul poate fi descărcat și cu numai 48 de ore înainte de utilizare.

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății al României, a anunțat duminică seara la Digi24, că certificatul va putea fi obținut și de la medicii de familie sau direcțiile de sănătate publică. Este organizat și un call center și un grup de soluționare pentru probleme neprevăzute care ar putea apărea și pentru eventuale excepții, transmite DIGI24.ro.

### Vezi și... ### Cetățenii și rezidenții vaccinați din R. Moldova, scutiți de teste și izolare la intrarea în Turcia

Între timp, noua varianta Delta a coronavirusului, mult mai contagioasă, pune sub semnul întrebării eficacitatea certificatului european Covid.

Miercuri, trei comisari europeni, Didier Reynders, Thierry Breton și Stella Kyriakides au adresat deja o scrisoare țărilor membre în care le reamintesc că s-a căzut de acord ca liberalizarea călătoriilor să se facă în mod coordonat, și că toate țările membre au acceptat condițiile pentru eliberarea certificatului european Covid. Oricum, există și un mecanism -coordonat – de reimpunere a unor restricții sanitare, în anumite condiții.

Cu toate acestea, Germania a decis deja că toate persoanele care vin din Portugalia trebuie să intre 14 zile în carantină. Pentru că în Portugalia, ca și Spania, sunt mulți turiști britanici iar Marea Britanie este în acest moment unul din epicentrele europene al tulpinei Delta.

În aceste condiții, ca să nu piardă piața turistică germană și din alte țări europene, țările sudice ar putea impune restricții britanicilor. Un cerc vicios, în care certificatul electronic își pierde orice valoare.

### Vezi și... ### Un nou val de îmbolnăviri cu noul coronavirus în Portugalia

Între timp, autoritățile sanitare din Portugalia au raportat peste 2.000 de cazuri noi de coronavirus în 24 de ore astăzi, o noua creștere a unui nou val de infecții cu varianta Delta, informează AFP. Peste jumătate din cazuri sunt în regiunea capitalei Lisabona, unde a crescut și numărul spitalizărilor, motiv pentru care vor exista și limitări a călătoriilor între Lisabona și alte regiuni.

Se așteaptă si ca în scurt timp, Consiliul European actualizeze lista țărilor din afara UE pentru care se recomandă ridicarea treptată a restricțiilor temporare de intrare în Uniunea Europeană, impuse ca urmare a epidemiei de coronavirus. Potrivit unor surse de la Bruxelle, s-ar putea ca R. Moldova să fie inclusă pe aceasta listă care oricum este numai o recomandare pe care țările membre pot să o urmeze sau nu.

Lista se revizuiește odată la două săptămâni . Pe 18 iunie, pe această listă se aflau 14 țări, între care Serbia, Macedonia de Nord, Statele Unite, Israel, Australia (care între timp a intrat în lock-down temporar) și Japonia, care se pregătește de Jocurile Olimpice de vară.