Summit-ul Comunității Politice Europene, care va avea în R. Moldova pe 1 iunie, va fi finanțat din bugetul de stat, dar o parte din cheltuieli va fi acoperită de Consiliul Uniunii Europene, a anunțat președinta Maia Sandu, într-o conferință de presă în care a oferit detalii despre eveniment.
Peste 50 de președinți și premieri din statele Uniunii Europene (UE) și oficiali europeni vor veni pe 1 iunie în R. Moldova pentru a participa la summit-ul care se va ține la complexul vitivinicol Castel Mimi, din localitatea Bulboaca, a spus șefa statului, confirmând astfel informațiile despre locația despre care Europa Liberă a scris la începutul lui martie.
### Vezi și... ### Reuniunea Comunității Politice Europene, la SRL „Castel Mimi”Vorbind despre costurile organizării evenimentului, Maia Sandu a precizat că cei mai mulți bani vor fi alocați din bugetul de stat. Ea consideră însă că „o bună parte din costuri sunt investiții în proiecte de care vor beneficia cetățenii R. Moldova”, dând drept exemplu reparația drumurilor.
„Costurile izolării țării noastre ar fi de mii de ori mai mari decât costurile organizării acestui eveniment (...) Noi acum investim în viitorul nostru european”, a spus președinta.
Your browser doesn’t support HTML5
La reuniunea calificată drept un eveniment istoric de Maia Sandu, vor fi puse în discuție „chestiuni vitale legate de război și pace, de viitorul Europei” și de viitorul Republicii Moldova „ca stat european care și-a ales drumul său ferm în UE”.
„R. Moldova va deveni pe 1 iunie centrul Europei. Prezența celor 50 de lideri europeni la Bulboaca spune răspicat că R. Moldova are prieteni numeroși și puternici”, a mai spus Maia Sandu.
Autoritățile moldovene lucrează acum cu instituțiile de securitate ale altor state, ca să poată asigura securitatea liderilor europeni care vor veni la Bulboaca.
Concepută ca un forum pentru toate țările europene, indiferent dacă fac parte din UE sau nu, Comunitatea Politică Europeană a fost lansată la propunerea președintelui francez Emmanuel Macron acum un an, când țara sa deținea Președinția UE, iar UE se gândea dacă să ofere Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei statutul de țări candidate la aderare.
Te-ar putea interesa și: Reparația gării feroviare din Chișinău și parcare în apropiere de castel. Pregătiri pentru reuniunea din vară