Linkuri accesibilitate

Reparația gării feroviare din Chișinău și parcare în apropiere de castel. Pregătiri pentru reuniunea din vară


Președintele Franței Emmanuel Macron, prim-ministrul ceh Petr Fiala și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la o conferință de presă în cadrul Summitului și Reuniunii Informale UE 27 din cadrul Comunității Politice Europene. Praga, 6 octombrie 2022.
Președintele Franței Emmanuel Macron, prim-ministrul ceh Petr Fiala și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la o conferință de presă în cadrul Summitului și Reuniunii Informale UE 27 din cadrul Comunității Politice Europene. Praga, 6 octombrie 2022.

Guvernul de la Chișinău planifică să aloce 6,5 milioane de lei pentru proiectele de infrastructură, legate de organizarea, pe 1 iunie, a summit-ului Comunității Politice Europene. Proiectul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale urmează să fie supus dezbaterilor publice.

Dacă va fi aprobat de cabinetul de miniștri, consiliul raional Anenii Noi ar urma să primească peste 780 de mii de lei, sumă destinată pentru reparația și întreținerea drumului Bulboaca – Chirca – Merenii Noi – Floreni.

1,9 milioane de lei ar putea fi alocați pentru amenajarea accesului către stația feroviară Bulboaca și amenajarea unei parcări în apropierea Castelului Mimi, unde va avea loc summit-ul. Alte 1,9 milioane de lei sunt prevăzute în proiect pentru Calea Ferată din Moldova, pentru lucrări de amenajare a accesului către stația Bulboaca.

Calea Ferată, potrivit proiectului, va primi de la Guvern alți peste 530 de mii de lei pentru a reabilita gara feroviară din Chișinău și 1,2 milioane de lei pentru modernizarea trenurilor.

84 de mii de lei vor costa serviciile de transport pentru participanții la summit.

„Mijloacele financiare vor fi utilizate pentru executarea lucrărilor necesare asigurării securității participanților la eveniment, precum și achiziționarea serviciilor necesare asigurării deplasării în condiții de siguranță a acestora”, se arată în proiect.

Europa Liberă a scris anterior că reuniunea Comunității Politice Europene de la 1 iunie, care va fi cel mai mare eveniment internațional găzduit de Republica Moldova în cei aproape 32 de ani de independență, nu va avea loc la Chișinău, ci la „Castel Mimi”, o vinărie privată la aproximativ 35 de kilometri de capitală.

Pregătirile pentru reuniune sunt în toi. Drumul care duce de la Aeroportul Chișinău în satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, a intrat în reparații, iar în localitate sunt reabilitate căile de acces, stațiile de autobuz și trotuarele.

Cum se pregătește satul Bulboaca să-i primească pe șefii statelor UE
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:40 0:00

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG