Republica Moldova va primi pentru următorii 3 ani din partea Uniunii Europene suma de 600 milioane de euro pentru un plan de relansare economică - o suma cu 9 cifre şi 8 zerouri. După cum spunea miercuri președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, planul acesta este menit să ajute Moldova „aflată la o răscruce de drumuri” pe calea reformelor.
Este un act de solidaritate şi de sprijin, dar, au ținut să precizeze înalți oficiali europeni, are şi anumite condiționări, anumite obligații pe care Moldova s-a angajat să le îndeplinească.
### Vezi și... ### Europarlamentarul Dragoş Tudorache despre ajutorul UE pentru R.Moldova: este un mesaj de solidaritateE lesne de presupus că planul de redresare economică are îndărătul sumei impresionante o listă de condiții riguroase, chiar dacă acestea nu au fost deocamdată făcute publice. Un comunicat al Comisiei Europene precizează că banii vor fi oferiţi după principiul „mai mult pentru mai mult”, iar o condiție prealabilă pentru acordarea asistenței financiare este înregistrarea unor certe progrese în reforme, în special cele din justiţie. „Condițiile rămân aceleași și se referă la reformele structurale pe care le așteptăm de ceva vreme. Justiția, lupta anticorupție şi reforma administrativă sunt câteva dintre ele”, a precizat europarlamentarul Dragoş Tudorache, raportorul Parlamentului European pentru R. Moldova. El a mai subliniat că nu vede nici un obstacol în accesarea integrală a ajutorului european, atât timp cât se va înțelege că „sumele și conditionalitățile sunt coordonate în interesul cetățenilor” R. Moldova.
Planul de redresare economică se bazează pe cinci piloni: gestionarea finanțelor publice și guvernanța economică; economia competitivă, comerțul și întreprinderilor mici și mijlocii; infrastructura şi educația; precum și statul de drept și reforma justiției.
Directorul executiv al Institutului pentru Politici şi Reforme Europene Iulian Groza, în trecut, ministru-adjunct la externe, notează că R. Moldova este prima ţară din vecinătatea estică a UE care va beneficia de un asemenea program special elaborat de Comisia Europeană. „Abordarea pe care a ales-o în acest caz Comisia Europeană este una similară cu acelaşi exerciţiu pe care UE l-a aprobat la nivelul statelor membre. Săptămâna curentă Comisia Europeană a aprobat şi planurile naţionale de recuperare şi redresare economică a statelor membre. Spre exemplu, pentru România sunt planificate peste 40 de miliarde de euro asistenţă pentru a susține acest program. ”
Iulian Groza precizează că asistenţa în valoare de 600 de milioane de euro destinată R. Moldova pentru a o ajuta să depășească impactul negativ al pandemiei de Covid-19 asupra economiei şi altor sectoare afectate urmează să fie oferită sub formă de ajutor macro-financiară, de granturi și de investiții:
Este foarte important ca autoritățile din R. Moldova să demonstreze acţiuni clare de reforme
„Este evident că este o anvelopă complexă. Sunt diferite tipuri de asistenţă care urmează să fie oferită. O parte din ea implică asistenţă macrofinanciară care va veni cu un set de măsuri, de politici pe care R. Moldova urmează să le îndeplinească, respectiv vor exista condiţii. Lucrul aceste trebuie să fie clar: aceste fonduri vor fi disponibile pentru R. Moldova, dar pentru ca să le poată accesa este foarte important ca autoritățile din R. Moldova să demonstreze acţiuni clare de reforme, de implementare a Acordului de Asociere cu UE, de redresare a diferitor probleme sistemice care ţin de domeniul justiţiei, funcţionarea instituţiilor democratice… În acest sens, pentru ca R. Moldova să poată să valorifice această asistență importantă pe care UE o oferă în premieră R. Moldova trebuie să existe un parlament funcţional capabil să implementeze această agendă de reforme şi un guvern capabil să negocieze deja aranjamentele exacte pentru accesarea acestor fonduri prin diferite instrumente care sunt prevăzute în acest program al Comisiei Europene.”
Analistul investițional din R. Moldova stabilit la Londra, Dumitru Vicol, consideră şi el că accesarea noii asistenţe europene de către R. Moldova va depinde în mare parte de deznodământul crizei politice interne, adică de parlamentul ce va rezulta după scrutinul anticipat din iulie şi guvernul ce va fi învestit:
„În cazul în care avem un parlament şi un guvern care pot promova acele reforme, să livreze acele condiţionalităţi cerute de Bruxelles, acele fonduri vor veni în ţară, dacă nu, probabil că vor fi unul din multele fonduri la care R. Moldova are acces, dar nu le poate accesa pentru că nu a livrat careva condiționalități sau reforme cerute de Bruxelles. Conceput până la urmă e că vă dăm mai mulţi bani pentru mai multe reforme. Dacă R. Moldova reuşeşte să livreze mai multe reforme într-un timp scurt, va putea accesa mai mulţi bani, dacă nu, banii pur şi simplu stau blocați.”
Mai multe detalii despre termenii în care ar urma să fie rambursată asistenţa europeană şi în ce condiții ar urma să le ofere, cel mai probabil, o delegație europeană specială așteptată vineri într-o vizită de lucru la Chișinău.
Potrivit surselor noastre prima tranșă de 150 de milioane din asistenţa financiară totală de 600 de milioane de euro ar putea fi debursată în timpul apropiat, fiind vorba de câteva săptămâni sau poate luni, şi nu va fi condiţionată foarte dur. Transparența gestionării banilor publici fiind una din principalele condiţii. Celelalte tranşe ar urma să fie livrate în următorii trei ani, planul de redresare economică fiind prevăzut până în 2024.