25.000 de pelerini au trecut prin Moldova în „Operațiunea Uman”

25.000 de evrei hasidici au trecut la dus și la întors prin Moldova în timpul pelerinajului către Uman, Ucraina.

La o săptămână după ce a culminat la Uman (Ucraina) pelerinajul anual al evreilor hasidici, cu ocazia sărbătorii Rosh Hashanah, comunitatea evreiască din Chișinău a făcut bilanțul „operațiunii fără precedent” în care 25.000 de pelerini au trecut la dus și la întors prin Moldova.

Într-o postare pe net a principalei sinagogi din Chișinău se spune că din rutele spre mormântul legendarului rabin Nachman, cea moldoveană a fost cea mai importantă, fiind folosită de 70% din pelerini.

Alții au mers în orașul aflat la 200 km sud de Kiev prin România și alte țări vecine cu Ucraina. Numărul celor ajunși la țintă, indiferent pe ce cale, este considerat un record pentru ultimii ani: 33.000.

„Podul aerian” între Tel Aviv și Chișinău, cu 80 de curse charter, a fost folosit la dus și la întors de 16.000 de persoane. (Multe alte mii au trecut tot prin Moldova, dar cu curse aeriene regulate sau pe cale terestră.)

Comunitatea evreiască Agudath Israel a mobilizat pentru tranzitul prin Moldova 120 de voluntari, oferind pelerinilor printre altele până la 5000 de sandviciuri și cornuri „cușer” pe zi, ca și apă potabilă.

În cooperare cu autoritățile aeroportuare, de vamă, și cu poliția moldoveană, pelerinii au fost ajutați să treacă frontiera la Palanca, Tudora și Otaci. De asemenea, li s-a dat asistență în cazuri de documente sau bagaje pierdute și li s-a pus la dispoziție un spațiu de așteptare pentru călătoria de întoarcere, într-un hangar.

Potrivit aceleiași postări, oficialul guvernamental moldovean însărcinat cu coordonarea „Operațiunii Uman”, Sergiu Diaconu, șef de cabinet al premierului R. Moldova, a calificat experiența drept „pozitivă”.

Rabinul Zaltzman și reprezentanți ai autorităților moldovene, la o ședință de bilanț a operațiunii Uman.

La o ședință de bilanț cu reprezentanții autorităților, rabinul-șef din Moldova, Zaltzman, a mulțumit autorităților pentru cooperare, urând poporului Moldovei, după Rosh Hashanah și în ajun de Yom Kippur, „un an dulce și bun, pace și prosperitate”.

Your browser doesn’t support HTML5

Aeroportul Chișinău, plin ochi. Pelerinii evrei se întorc acasă