La începutul lunii august, Comisia Electorală Centrală (CEC) nu a înregistrat blocul electoral „Victorie-Pobeda” din cauza mai multor nereguli în actele depuse de aliații lui Șor. Decizia a fost atacată la Curtea de Apel Chișinău și apoi la Curtea Supremă de Justiție, care a declarat recursul depus de cele patru partide ca fiind inadmisibil.
Judecătorii instanței supreme și-au motivat decizia prin faptul că reprezentanții celor patru formațiuni politice nu au adus argumente suficiente în susținerea recursului la decizia Curții de Apel Chișinău.
Printre altele, autoritatea electorală a pus la îndoială desemnarea Marinei Tauber drept secretară executivă a blocului, ea fiind sancționată de guvernele occidentale pentru acțiuni de destabilizare a R. Moldova – sancțiuni ce au fost replicate de guvernul de la Chișinău.
La rândul lor, cele patru partide au declarat că neregulile invocate de CEC sunt „neîntemeiate” și „nu au nicio relevanță privind procedura de înregistrare” a blocului electoral.
- Te-ar putea interesa și: Activitatea partidului „Șansă” a fost limitată pentru trei luni, inclusiv pe perioada campaniei electorale
Din blocul electoral „Victorie-Pobeda” au vrut să facă parte patru partide: „Șansă” - condus de Alexei Lungu, „Renaștere” - condus de Natalia Parasca, „Forța de Alternativă și Salvare a Moldovei” - condus de Alexandru Beschieru, și „Victorie” - condus de Vadim Grozavu. Cele patru formațiuni sunt aceleași care au fondat la Moscova un bloc politic omonim.
Cele patru partide se opun deschis aderării R. Moldova la UE și pledează pentru apropierea de Rusia.
La CEC ele doreau să susțină candidatura deputatului Vasile Bolea la prezidențiale și să facă agitație pentru votul „Nu” la referendum. Între timp, Bolea a depus actele la CEC pentru a strânge semnăturile drept candidat independent.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te