Decizie finală: CSJ constată că excluderea candidaților Partidului „Șansă” din alegerile locale a fost legală

Una din manifestațiile electorale a partidului Șansă la Orhei în timpul campaniei pentru alegerile locale din noiembrie 2023.

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins recursul Partidului „Șansă” în legătură cu excluderea candidaților săi din cursa electorală pentru alegerile locale din noiembrie 2023.

Partidul „Șansă”, afiliat oligarhului fugar, Ilan Șor, care a fost condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare, a contestat decizia din 6 februarie a Curții de Apel Chișinău care a dat dreptate Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), atunci când, la 3 noiembrie 2023, a anulat înregistrarea candidaților formațiunii politice „Șansă”.

În plus, judecătorii CSJ au menținut încheierea din 1 februarie a Curții de Apel Chișinău, în care a fost respinsă cererea privind ridicarea excepției de neconstituționalitate. Decizia este irevocabilă.

Magistrații CSJ spun că decizia CSE a fost emisă în condiții excepționale, cu două zile înainte de alegerile locale și după ce SIS a făcut publice încălcările candidaților Partidului „Șansă”.

Judecătorii declară că în mod normal, SIS trebuia să ia legătura cu fiecare organ electoral local în parte și să ceară excluderea candidaților din cursa electorală sau să se adreseze Comisiei Electorale Centrale pentru ca cea din urmă să transmită sesizările organelor electorale locale. Însă, astfel de măsuri ar fi fost ineficiente, în condițiile unui termen atât de restrâns, a concluzionat completul de judecată.

La 12 decembrie 2023, Curtea de Apel Chișinău a anulat dispoziția CSE prin care candidații Partidului „Șansă” au fost excluși din alegerile locale din 5 noiembrie. „Actul administrativ normativ anulat nu produce efecte juridice din momentul în care prezenta hotărârea devine definitivă”, au menționat judecătorii.

Nefiind de acord cu hotărârea primei instanțe, la 14 decembrie 2023, CSE a depus recurs împotriva hotărârii din 12 decembrie 2023 a Curții de Apel Chișinău, prin care a solicitat admiterea recursului, casarea hotărârii cu adoptarea unei noi decizii privind respingerea cererii de chemare în judecată.

Prin decizia CSJ din 22 decembrie 2023, au fost admise recursurile depuse de CSE și Serviciului de Informații și Securitate. Atunci, s-a casat integral hotărârea Curții de Apel Chișinău din 12 decembrie 2023 și s-a restituit cauza de contencios administrativ.

Prin încheierea din 1 februarie 2024 a Curții de Apel Chișinău, a fost respinsă cererea depusă de Partidul ,,Șansă” privind ridicarea excepției de neconstituționalitate a prevederilor art. 205 alin. (1) și (2) din Codul administrativ.

Ulterior, prin hotărârea Curții de Apel Chișinău din 6 februarie 2024, contestația depusă de Partidul Politic ,,Șansă” împotriva CSE a fost respinsă drept neîntemeiată.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te