Linkuri accesibilitate

Excluderea candidaților „Șansă” din alegerile locale, anulată de instanță la o lună după scrutin


Alexei Lungu, liderul Partidului „Șansă”
Alexei Lungu, liderul Partidului „Șansă”

Curtea de Apel Chișinău a anulat dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) prin care candidații Partidului „Șansă” au fost excluși din alegerile locale din 5 noiembrie. Autoritățile spun că vor contesta decizia instanței la Curtea Supremă de Justiție.

Magistrații Curții de Apel au publicat pe 12 decembrie partea dispozitivă a hotărârii, în care nu sunt argumentele care au stat la baza ei. „Actul administrativ normativ anulat nu produce efecte juridice din momentul în care prezenta hotărârea devine definitivă”, au menționat judecătorii.

Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica, a declarat Europei Libere că așteaptă decizia motivată a judecătorilor, „pentru a înțelege de ce instanța a ajuns la această concluzie”.

„După interpretarea mea personală, din punctul doi al deciziei reiese că ea nu are efect retroactiv, are efect doar pentru viitor. Într-un fel, au constatat o încălcare comisă de CSE”, a spus Postica.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, afirmă că decizia Curții de Apel va fi contestată la Curtea Supremă de Justiție. „Vom apăra dreptul instituțiilor statului de a proteja securitatea națională de grupurile criminal-organizate”, a explicat Vodă.

Pe de altă parte, liderul Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, a scris pe Facebook că decizia instanței demonstrează că „autoritățile statului au acționat ilegal și abuziv, au încălcat drepturile fundamentale ale omului și dreptul la alegeri libere”.

„Este clar deja că alegerile locale care s-au desfășurat fără participarea Partidului Șansă sunt nereprezentative și nelegitime”, susține Lungu. În ceea ce privește consecințele juridice, el spune că partidul urmează mai întâi să examineze decizia motivată.

Pe 3 noiembrie, cu două zile înainte de alegerile locale generale, CSE a exclus din cursă toți candidații Partidului „Șansă”, după ce Serviciul de Informații și Securitate a prezentat un raport în care era indicat că acest partid ar fi fost finanțat ilegal din Rusia și de grupul criminal al oligarhului Ilan Șor.

Premierul Dorin Recean a declarat atunci că „acest grup a încălcat orice normă electorală ce putea fi încălcată, prin scheme de corupere a alegătorilor”. Reprezentanții Partidului „Șansă” au acuzat autoritățile de persecutarea opoziției și au mers în instanță.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG