Consiliului Suprem de Apărare a României: Sprijinirea Ucrainei și a R. Moldova contribuie direct la securitatea țării noastre

La Palatul Cotroceni a avut loc şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a României, la care s-a discutat inclusiv despre sprijinul oferit R. Moldova în contextul securității regionale, 11 aprilie 2023

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a condus marți, 11 aprilie, o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), la care s-a discutat inclusiv despre interferența Rusiei în Republica Moldova.

„De la declanșarea războiului de la granițele noastre (n.r. României), Republica Moldova este supusă unor presiuni pe multiple planuri, cu scopul de a diminua susținerea exprimată de cetățenii săi pentru un curs pro-european ferm, pentru reforme, pentru democrație și prosperitate”, concluzionează CSAT, potrivit Europa Liberă România.

În plus, Republica Moldova este „ținta unor acțiuni hibride de destabilizare, de o intensitate și o complexitate fără precedent”. Potrivit CSAT, Chișinăul a gestionat această situație într-un mod „profesionist, democratic și responsabil”.

„În acest context, au fost analizate modalitățile optime de continuare a unei susțineri hotărâte de către România a eforturilor Republicii Moldova de consolidare a rezilienței sale. Membrii Consiliului au pus accent pe nevoia de adaptare la evoluțiile regionale și de întărire pe mai departe a demersurilor de sprijin în plan european și internațional”, se precizează în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Membrii Consiliului au stabilit că efortul României „trebuie să continue să fie unul cuprinzător, care să asigure sprijinul necesar și pentru ceilalți parteneri vulnerabili din regiune”, aici fiind menționată direct Republica Moldova, descrisă ca fiind „cea mai expusă agresiunilor și presiunilor ruse”.

### Vezi și... ### De ce își cheamă Maia Sandu concetățenii la o mare manifestație proeuropeană
Context

Ședința CSAT vine și în contextul în care, în toamna anului 2021, Kremlinul a elaborat un document strategic pentru a transforma Republica Moldova într-un satelit al său.

Unul dintre obiectivele stabilite de autorii documentului este cel de a forța Moldova să se alăture Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) și să-și extindă participarea la Uniunea Economică Euroasiatică (EAEU).

Obiectivele pe termen scurt includ neutralizarea oricăror acțiuni ale guvernului republicii care vizează eliminarea prezenței militare ruse în Transnistria, crearea unei rețele de organizații neguvernamentale care promovează dezvoltarea relațiilor ruso-moldovenești, precum și deschiderea Consulatului General al Rusiei în capitala Găgăuziei, Comrat.

În paralel, Moscova trebuie să împiedice „romanizarea” Moldovei și să asigure păstrarea învățământului din țară în limba rusă.
### Vezi și... ### Atacuri asupra instituțiilor de stat cu luări de ostatici. Maia Sandu dezvăluie presupusul plan al Rusiei împotriva R. Moldova  

Sursa: Europa Liberă România