Decrete draconice: restricțiile talibanilor în Afganistan

Când talibanii au revenit la putere pe 15 august 2021, mulți afgani se pregătiseră pregătit pentru o revenire la represiunile care au marcat conducerea brutală a grupului extremist în anii 1990.

Talibanii au încercat inițial să domolească neliniștile afganilor și ale comunității internaționale, prezentându-se ca o forță mai moderată și angajându-se să susțină drepturile omului și libertatea presei.

Dar la doi ani de când a invadat țara și a înlăturat guvernul afgan susținut de Occident, talibanii nu și-au îndeplinit promisiunile, reducând, în schimb, drastic libertățile femeilor și reprimând brutal disidența.

Guvernul teocratic al talibanilor a impus restricții asupra fiecărui aspect al vieții în Afganistan, inclusiv înfățișarea oamenilor, libertatea de mișcare, dreptul la muncă sau la studiu și accesul la divertisment.

Femeile au suportat greul legilor represive, grupurile de drepturi acuzând talibanii că încearcă să înlăture cu totul femeile din viața publică și să le închidă în casele lor.

Femei afgane refugiate în Pakistan

Talibanii au emis peste 100 de edicte și ordine în conformitate cu modul extrem și tribal în care interpretează legea șaria islamică.

Ministerul pentru Promovarea Virtuții și Prevenirea Viciului este responsabil pentru aplicarea legilor morale ale talibanilor, inclusiv codul vestimentar strict și segregarea de gen în societate.

Membrii temutei poliții morale a ministerului au pedepsit public infractorii, adesea violent. Bărbații și femeile condamnați pentru încălcarea legilor moralității talibanilor au fost închiși sau biciuiți în mod public, adesea pe terenuri sau locuri de sport.

Cronologie: decretele represive ale talibanilor

Iată cum au impus talibanii zeci de restricții asupra diferitelor aspecte ale vieții în Afganistan.
august 2021 La doar câteva zile după preluarea puterii, talibanii le cer femeilor să stea acasă și să evite călătoriile.
septembrie 2021 Fetelor li se interzice accesul în școli, femeile nu mai pot practica sport. Bărbaților li se interzice să-și radă barba.
decembrie 2021 Magazinele de vânzare cu amănuntul sunt obligate să înlăture capetele manechinelor.
martie 2022 Serialele străine sunt interzise. Norouz, Anul Nou persan preislamic, este anulat.
aprilie 2022 Talibanii interzic TikTok și popularul joc online PUBG.
mai 2022 Femeilor li se ordonă să-și acopere fața în public cu burqa sau niqab. Restaurantele deținute de femei și conduse de femei din provincia Herat sunt închise.
decembrie 2022 Femeilor le este interzis accesul în universitățile publice și private. Talibanii le interzic, de asemenea, organizațiilor neguvernamentale locale și străine să angajeze femei afgane.
ianuarie 2023 Talibanii ordonă ca farmaciile să nu mai vândă contraceptive.
februarie 2023 Personalul medical de sex feminin din Kabul este obligat să poarte tot timpul hijab și măști pe față în orice moment.
iulie 2023 Talibanii interzic saloanele de înfrumusețare pentru femei. Toate centrele de formare a profesorilor primesc ordin de închidere.

Multe dintre ordinele și restricțiile talibanilor amintesc de prima perioadă a grupului la putere din 1996-2001, când regimul său brutal i-a lipsit pe afgani de drepturile lor fundamentale.

De la recăpătarea puterii, talibanii au abandonat constituția și codul penal al Afganistanului și au revizuit sistemul de justiție. Dat fiind că multe dintre legile talibanilor nu sunt cuprinse în Codul Penal și nici unificate în sistemul legislativ, aplicarea lor a fost neuniformă în toată țara. Liderii talibani locali au emis adesea propriile edicte și restricții.

Afganii se tem că talibanii vor impune mai multe edicte draconice. Aceștia vor să impună, după cum ei înșiși spun, un sistem islamic „pur” în Afganistan.

Această tentativă ar putea degrada și mai mult drepturile femeilor. Femeilor li s-a interzis să meargă la universitate, iar oportunitățile lor de angajare au fost în mare parte limitate la sectorul sănătății și al educației. Afacerile conduse de femei au fost interzise în multe zone ale țării.

Angajarea femeilor ar putea fi afectată și mai mult dacă talibanii ordonă interzicerea generală a educației fetelor, așa cum a făcut-o în anii 1990. Până acum, fetelor sub clasa a șasea li s-a permis să meargă la școală.

De asemenea, este probabil ca gruparea militantă să-și extindă represiunea împotriva mass-media. Puținele instituții de presă independente care încă operează în Afganistan se confruntă cu restricții severe cu privire la ceea ce pot raporta.

În condițiile în care instituțiile media se confruntă cu mai multă cenzură, precum și cu mai multe cazuri de reținere și amenințare a jurnaliștilor, scena media cândva vibrantă a țării este probabil să se restrângă și mai mult.

Nu e de mirare că ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a marcat cea de-a doua aniversare a preluării puterii de către talibani în Afganistan, condamnând guvernarea acestora. „Doi ani de guvernare talibană înseamnă doi ani de regresie către epoca de piatră pentru poporul din Afganistan”, a spus Baerbock într-o declarație emisă pe 14 august.

Milioane de oameni din țară suferă de foame și aproape în fiecare săptămână talibanii adoptă măsuri pentru a restrânge și mai mult libertățile femeilor. Baerbock a exclus normalizarea relațiilor cu guvernul taliban, care până acum nu a fost recunoscut de nicio țară.