Delegația R. Moldova în CUC cere anchetă sub egida OSCE în cazul lui Horjan

Post de control la intrarea în regiunea transnistreană.

Delegația Republicii Moldova din cadrul Comisiei Unificate de Control (CUC) cere ca circumstanțele omorului opozantului transnistrean Oleg Horjan să fie cercetate sub egida Misiunii OSCE.

La ședința comisiei care a avut loc la Bender, pe 20 iulie, reprezentanții Chișinăului au cerut, de asemenea, acces la fața locului pentru specialiștii din organele de drept, pentru ca aceștia să poată efectua acțiuni de urmărire penală „în conformitate cu legislația”.

Anterior, și Biroul pentru Reintegrare a propus să fie creată o comisie de anchetă neutră, sub auspiciile Misiunii OSCE în Moldova, care să se deplaseze la fața locului pentru o cercetare independentă. La rândul său, Misiunea OSCE s-a arătat disponibilă să ajute Chișinăul și Tiraspolul să interacționeze în investigarea acestui caz.

### Vezi și... ### OSCE este gata să faciliteze interacțiunea dintre Chișinău și Tiraspol în dosarul omorului lui Oleg Horjan

Președintele Partidului Comuniștilor și liderul Uniunii forțelor de opoziție din regiunea transnistreană, Oleg Horjan, a fost ucis în noaptea de 16 spre 17 iulie, în locuința sa din satul Sucleia, de lângă Tiraspol.

Potrivit anchetatorilor transnistreni, cadavrul lui Horjan, cu multiple plăgi de cuțit, ar fi fost descoperit dimineață, de către fosta sa soție, în biroul acestuia, lângă un seif „deschis și gol”. Una dintre versiuni este că politicianul de opoziție ar fi fost ucis în timpul unui jaf.

Comitetul de investigații de la Tiraspol a deschis un dosar penal privind omorul lui Oleg Horjan. În același timp, Poliția Republicii Moldova susține că s-a autosesizat și, la fel, investighează cazul ca infracțiune de omor.