Demonstrații la trei ani de la otrăvirea lui Aleksei Navalnîi

Demonstrație sub sloganul „Putin este un ucigaș”, organizată de susținătorii liderului opoziției ruse încarcerat Alexei Navalnîi, în Podgorica, Muntenegru, la 20 august.

Susținătorii din întreaga lume ai liderului opoziției ruse încarcerat Aleksei Navalnîi au marcat trei ani de la otrăvirea acestuia prin demonstrații împotriva președintelui rus Vladimir Putin.

Zeci de protestatari au ieșit în stradă în orașe din Australia, Elveția, Georgia, Franța, Estonia, Noua Zeelandă și alte țări pe 20 august sub sloganul „Putin este un ucigaș”.

Protestatarii aveau, de asemenea, pancarte care condamnau invadarea neprovocată a Ucrainei de către Rusia în 2022.

Susținătorii lui Navalnîi au postat pe Telegram o fotografie a unui bărbat din Mahacekala, capitala regiunii Caucazului de Nord a Daghestanului, ținând o pancartă pe care scria: „Eliberați-l pe Navalnîi ! Fără represiune! Fără război!"

### Vezi și... ### Oscarurile și opoziția | Premierea documentarului dedicat lui Navalnîi și „mirosul propagandei rusești”

Ei au postat o fotografie similară cu un bărbat care ține un astfel de semn în Piața Roșie din Moscova.

OVD-Info, care monitorizează represiunea în Rusia, a raportat că două persoane cu pancarte care cereau eliberarea deținuților politici au fost reținute la Moscova. Nu se știe dacă acele incidente erau legate de protestele pentru Navalnîi.

Navalnîi, care ispășește în total 19 ani de închisoare pentru extremism și alte acuzații, a fost internat în spital pe 20 august 2020, după ce s-a îmbolnăvit grav într-un zbor de la Tomsk la Moscova. Ulterior, a fost transferat în Germania pentru a fi tratat de otrăvirea cu un agent neurotoxic de tip Noviciok.

LITUANIA - Protestul „Putin este un ucigaș”

Fundația sa Anticorupție (FBK) a efectuat o anchetă cu privire la otrăvire și a stabilit că aceasta a fost efectuată de agenți ai Serviciului Federal de Securitate (FSB), care acționau la comanda lui Putin.

Autoritățile ruse nu au investigat niciodată otrăvirea, procurorii susținând că nu există dovezi că ar fi fost comisă o infracțiune.

Navalnîi s-a întors în Rusia în ianuarie 2021 și a fost imediat arestat. De atunci este în arest.

Organizația sa anticorupție FBK și rețeaua de birouri regionale a acesteia au fost declarate organizații „extremiste” și închise în Rusia. Mulți dintre susținătorii săi au fugit din țară de teama că vor fi arestați sau pentru că erau amenințați cu urmărirea penală.

Navalnîi: O viață de politică, proteste și închisoare