În majoritatea sistemelor autoritare, un om, unul singur, se află în lumina reflectoarelor politice. Dar președintele rus Vladimir Putin, deși deține toate pârghiile puterii, încă împarte scena cu un adversar al cărui nume nu este dispus să-l rostească cu voce tare: liderul opoziției, Aleksei Navalnîi, aflat acum în închisoare.
Ispășind deja o pedeapsă de 11 ani și jumătate de închisoare pentru un talmeș-balmeș de acuzații care sunt considerate de mulți drept pedeapsă pentru eforturile sale de a demasca ceea ce el descrie drept fărădelegea, corupția și represiunea generalizată a lui Putin și a sistemului său politic, Navalnîi se confruntă cu un verdict pe baza unor acuzații de extremism pe care le consideră absurde.
Procurorii au cerut o pedeapsă de 20 de ani. Într-o postare pe Instagram din 3 august, cu 24 de ore înainte ca judecătorul să-și citească verdictul, Navalnîi a scris că se așteaptă la o pedeapsă de la 15 la 20 de ani și că o pedeapsă atât de aspră (o sentință „stalinistă”) are o singură scop: „Să înspăimânte”.
„Pe voi, nu pe mine”, a adăugat el.
Dar s-ar putea ca statul să intenționeze să obțină și alte efecte.
„Obiectivul guvernului este perfect clar”, a declarat Vladimir Milov, asociat la Navalnîi, într-un interviu acordat RFE/RL în februarie. „Să-l izoleze complet pe Navalnîi de societate. Și asta nu s-a întâmplat. Primim constant mesaje încurajatoare de la el, chiar și din închisoare.
„Un obiectiv secundar a fost să-i distrugă complet organizația”, a adăugat Milov. „Și nici asta nu s-a întâmplat. Deși mulți au fost forțați să emigreze, continuăm nu doar să muncim, ci să influențăm situația politică din Rusia”.
„Navalnîi, fără îndoială, a devenit simbolul opoziției”, e de părere și analistul politic independent Konstantin Kalaciov.
În ciuda hărțuirii, arestărilor, atacurilor fizice și a unei încercări de otrăvire cu agent toxic din august 2020, atentat care aproape că l-a ucis, Navalnîi continuă să joace acest rol, străduindu-se să rămână relevant chiar și în pușcărie.
Prin ceea ce pentru mulți par a fi perspicacitate politică, un umor de zile mari, intelect și autoironie, Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, sfidează încercările Kremlinului de a-l îndepărta și de a-i anihila mesajul general: viitorul Rusiei poate fi foarte diferit de trecutul și prezentul său opresiv.
„Oameni cinstiți”
În decembrie 2020, Navalnîi a avut de luat o decizie plină de consecințe. Se afla în Germania, recuperându-se după o tentativă de otrăvire pe care a pus-o pe seama lui Putin și a Serviciului Federal de Securitate (FSB). Guvernul rus trimitea semnale explicite că, dacă se va întoarce în Rusia, va fi arestat și închis.
Cu toate acestea, nu a ezitat niciun moment. Pe 17 ianuarie 2021, s-a întors în Rusia cu avionul. El a fost reținut la controlul pașapoartelor și, de atunci, este arestat.
Unul dintre primele mesaje pe care le-a trimis din închisoare a fost către prietena lui, jurnalista Evghenia Albaț, la începutul lui aprilie 2021.
„Jenia”, scria el, folosind diminutivul numelui ei. „Totul este bine. Istoria merge înainte. Și Rusia trece prin toate acestea, iar noi mergem cu ea. Vom reuși (probabil). Sunt bine și nu regret. Și nici tu n-ar trebui. Nu dispera. Totul va fi bine. Și chiar dacă nu este, ne putem consola că am fost oameni cinstiți.”
Andrei Kolesnikov, membru senior la Centrul Carnegie Rusia Eurasia din Berlin, a declarat pentru RFE/RL că „din punct de vedere politic”, Navalnîi trebuia să se întoarcă în Rusia „pentru că el este principalul luptător împotriva acestui regim”.
Decizia sa de a se confrunta direct cu guvernul lui Putin cu prețul libertății sale a devenit pentru mulți un exemplu definitoriu și dătător de inspirație.
„Întoarcerea lui Navalnîi a fost evenimentul care ne-a dat tuturor șansa să ne unim și să luptăm pentru drepturile noastre”, a declarat pentru RFE/RL într-un interviu recent, Alipat Sultanbegova, o fostă voluntară a organizației lui Navalnîi din orașul Krasnodar, din sudul țării, care a primit șapte pedepse scurte de închisoare în ultimii doi ani pentru protestele sale. împotriva războiului din Ucraina, .
„El își continuă victoriile, chiar dacă primește noi sentințe de condamnare... Dacă Aleksei Navalnîi ar fi rămas undeva, în Europa, nu ar fi cine este acum: un om curajos care își iubește cauza și țara.”
În special, refrenul constant al lui Navalnîi că autoritarismul nu va dura pentru totdeauna în Rusia, că „istoria merge înainte”, așa cum i-a scris lui Albaț, rezonează în sufletul multor tineri care și-au petrecut mai toată viața sub Putin.
„Am trăit multă vreme într-o familie pro-Putin, pro-Stalin, unde televiziunea era deschisă non-stop”, a spus Sultanbegova, adăugând că, inspirată de Navalnîi și de alți disidenți, ca de pildă liderul opoziției Boris Nemțov, asasinat în apropierea Kremlinului, „am vrut să-mi aduc mica mea contribuție la realizarea Rusiei viitorului.”
Într-o scrisoare trimisă din închisoare pentru a marca prima aniversare de la întoarcerea sa în Rusia, Navalnîi scria: „Autoritățile se tem de cei cărora nu le este frică - sau, mai precis, de cei cărora ar trebui să le fie frică, dar care au puterea să-și învingă frica. ”
Cu aceeași ocazie, Serghei Davidis, care conduce programul prizonierilor politici în cadrul organizației pentru drepturile omului Memorial, acum interzisă de autoritățile ruse, scria: „Navalnîi a demonstrat că este, fără îndoială, cel mai puternic politician din Rusia modernă”.
Fără cangur? Ce zici de un kimono?
Uneori, de-a lungul lungii sale cariere în opoziție, Navalnîi a stârnit controverse, fiind criticat pentru declarațiile rasiste și naționaliste făcute la începutul carierei sale și pentru reacția sa la preluarea armată de către Rusia a regiunii Crimeea a Ucrainei în 2014, printre altele.
Mai recent, el s-a declarat ferm împotriva invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Și în ochii susținătorilor, el a demonstrat că este adaptabil politic și că are un stil personal care face uitate, în mare măsură, aceste critici și care l-a ajutat să reziste atacurilor din partea guvernului.
„Știu doar că o astfel de capacitate de dezvoltare intelectuală și morală, un astfel de simț al stilului impecabil și - cel mai important - o capacitate neîndoielnică de autoironie, așa cum a demonstrat Aleksei, nu sunt deloc compatibile cu leaderismul sau înclinațiile totalitare”, scria poetul și activistul moscovit Lev Rubenștein într-o postare pe Facebook, în februarie. „Ca mulți alții, continui să trăiesc în speranță, în ciuda mersului sumbru al evenimentelor... Sper că acesta este doar începutul biografiei politice, personale, creative a lui Aleksei.”
În închisoare, Navalnîi a continuat să demonstreze astfel de calități, folosindu-și pregătirea de avocat pentru a-și bate joc de autorități și pentru a demonstra că spiritul său nu a fost înfrânt, în ciuda condițiilor din închisoare și a tratamentului care, spun adesea susținătorii săi, echivalează cu tortura.
Mai tot anul 2023, el a bombardat administrația închisorii cu cereri bizare, inclusiv să i se permită un kimono, o balalaică și chiar un cangur de companie. După ce primea răspunsurile seci și birocratice ale administrației de respingere a cererilor, le posta online.
„Când ești într-o celulă și nu prea ai multe surse de divertisment, te poți oricând distra corespondând cu administrația închisorii”, scria el într-o postare pe Instagram din iunie, care are peste 130 000 de aprecieri.
„În ceea ce privește cererea dvs. ca centura neagră la karate să fie acordată colegului dumneavoastră de celulă care a ucis un bărbat cu mâinile goale, raportăm că problema acordării calificărilor de arte marțiale nu este de competența administrației acestei unități”, sună răspunsul la una dintre solicitările făcute de Navalnîi.
Într-un alt caz, cererea lui Navalnîi ca ofițerului său de bloc să i se ofere un „scaun de masaj pentru reducerea stresului” a fost refuzată pentru că „nu avem scaune de masaj”.
Corespondența plină de umor pare să-și propună să arate că Navalnîi rămâne neînfrânt, mereu în control și că, indiferent de circumstanțe, poți face mereu ceva pentru a te apăra de adversitatea unui sistem.
„Basme și benzi desenate”
Pe 20 iulie, Navalnîi și-a folosit discursul de încheiere în fața instanței în dosarul aflat acum în judecată nu pentru a vorbi despre sine însuși, ci despre țara sa.
Rusia sub conducerea lui Putin, spunea el, „a făcut câteva mari salturi, împingându-i pe toți în jur, dar apoi a alunecat și - cu un vuiet, distrugând totul în jur - s-a prăbușit”, a spus el la procesul care are loc cu ușile închise în închisoarea unde este încarcerat.
„Iar acum se zbate într-o baltă de noroi și sânge, cu oase rupte, o populație sărăcită, jefuită; și cu zeci de mii de oameni care au murit în cel mai stupid și fără sens război al secolului XXI.
„Dar mai devreme sau mai târziu, cu siguranță, Rusia se va ridica din nou”, a conchis el. „Și depinde de noi ce va avea atunci la temelie.”
Întoarcerea lui Navalnîi în Rusia și declarațiile sale din închisoare au determinat o țară întreagă să-și pună întrebări.
„Navalnîi îi scoate din sărite pe cei obișnuiți să trăiască în deplinul respect al ordinelor primite”, spune analistul Kolesnikov. „De obicei, oamenii aceștia spun o neputință educată, dar ei nu se simt cu totul neajutorați. Ei își trăiesc doar viața în care nu vor să se amestece nimeni. Dar ei nu vor nici amestecul lui Putin”.
Jurnalistul moscovit Andrei Loșak, într-o postare pe Facebook din ianuarie 2022 prin care marca prima aniversare a revenirii lui Navalnîi în Rusia, sublinia rolul populației „tăcute” ruse.
„Cu fiecare zi în închisoare, el devine mai puternic din punct de vedere moral, căpătând și mai multă putere din conștiința faptului că este de partea cea bună a istoriei”, a scris Loșak. „Dar există un al treilea jucător în această luptă. Din păcate, eroii singuri îl înving pe răufăcător doar în basme și benzi desenate. În realitate, rezultatul va fi hotărât de populația noastră încă tăcută. Eroul a făcut deja tot ce i-a stat în putere”, a adăugat el.