Departamentul de Stat cere eliberarea din închisoare a lui Alexei Navalnîi

Alexei Navalnîi.

Departamentul de Stat a criticat Rusia pentru tratatmentul la care e supus dizidentul rus Alexei Navalnîi și a cerut eliberarea imediată a acestuia din detenție, la împlinirea a doi ani de la otrăvirea aproape fatală a lui Navalnîi cu un agent chimic neurotoxic de fabricație sovietică.

Într-o declarație dată publicității pe 20 august, Departamentul de Stat de la Washington spune că Kremlinul l-a „închis cu nerușinare” din motive politice pe Navalnîi, după o tentativă eșuată a „unor ofițeri ai guvernului rus” de a-l asasina.

Departamentul de Stat a criticat din nou Rusia pentru utilizarea de armament chimic pentru otrăvirea unui opozant politic, și a cerut Moscovei să renunțe la programul său de arme chimice.

### Vezi și... ### Opozantul rus Alexei Navalnîi este laureatul premiului Saharov al Parlamentului European

În declarația diplomației americane se mai spune că de la lansarea invaziei în Ucraina, Kremlinul a exacerbat reprimarea vocilor critice și a presei independente din Rusia, inclusiv printr-o legislație a cenzurii care prevede pedepse grele cu închisoarea.

Departamentul de Stat declară că regimul de la Kremlin nu dorește ca poporul rus să afle adevărul despre atrocitățile pe care forțele sale le comit împotriva civililor ucraineni și nici despre pierderile militare ruse.

Declarația mai spune că Departamentul de stat își reafirmă solidaritatea cu toți deținuții politici din Rusia, precum și cu miile de cetățeni ruși curajoși care, în ciuda riscurilor personale la care se expun, confruntă minciunile Kremlinului cu adevărul.

### Vezi și... ### Josep Borrell cere eliberarea imediată din închisoare a lui Alexei Navalnîi