Deputaţii moldoveni s-au întrunit joi, 6 februarie, în prima şedinţă în plen de după vacanţa de iarnă. Cu două zile în urmă, socialiştii au convocat o conferinţă în care au promis să aibă în primul rând în vizor iniţiativele preşedintelui şi ale guvernului axate pe probleme sociale şi economice. Dar o decizie de pe finalul anului trecut le-a umbrit startul noii sesiuni legislative.
Your browser doesn’t support HTML5
Mai mulţi deputaţi din opoziţia parlamentară au anticipat şedinţa de joi cu anunţuri pe reţele sociale despre o substanţială majorare salarială de care beneficiază parlamentarii de la început de an. De la aproximativ 14 mii de lei, salariile aleşilor ar fi crescut la 18 mii, adică cu 30 la sută.
„Se pare că deputații PD și PSRM, votând împreună legea bugetului pe 2020, au strecurat un amendament pentru a mări salariile parlamentarilor. Mâine vom cere oficial informația de la secretariat pentru a afla care deputat a venit cu această propunere dezinteresată”, a scris ironic pe FB un deputat din PAS, Dan Perciun.
„Propunerea noastră de a reduce bugetul președinției cu 7 milioane lei a fost respinsă de coaliția beton. Iar amendamentul cu creșterea salariilor deputaților a fost votat cu ochii închiși”, a fost comentariul lui Dumitru Alaiba.
Reacţia lui Sergiu Litvinenco, şi el deputat din PAS a fost că: “Precum a spus unul din colegii mei, Plahotniuc le plătea deputaţilor salarii în plic, iar Dodon face acest lucru oficial”.
Întrebat de presă de ce a avansat propunerea de majorare, Vladimir Cebotari, democratul despre care s-a aflat ulterior că a introdus amendamentul în legea bugetului atunci când aceasta ajunsese în comisia de profil, a explicat că a corectat o greşeală comisă la ultima reformă salarială din 2018, din care deputaţii ar fi ieşit, afirmă Cebotari, cu salarii mai mici decât cele ale unor şefi de direcţie din ministere:
### Vezi și... ### Roman Mihăieș: Dacă cade alianța tehnică PD și PSRM, se deschide o criză de proporții
„Dacă vă aduceţi aminte de creşterile care au fost realizate în 2018-2019 – tot noi am realizat acele creşteri… dar la acea etapă a fost probabil comisă o eroare şi atunci au fost afectaţi cei care lucrează în parlament.”
Toate aceste discuţii i-au supărat atât de tare pe socialişti încât unul dintre ei, vice-speakerul Vlad Batrîncea, a anunţat, neaşteptând încheierea şedinţei, că va iniţia anularea majorării, cu precizarea că salariile vor fi mărite doar pentru angajaţii din legislativ, nu şi pentru deputaţi:
„De aceea că în parlament, pe lângă cei 101 deputaţi, este şi secretariatul parlamentului, sunt şi profesioniştii care muncesc în comisii, este şi personalul tehnic care are grijă de această instituţie. Aceştia vor rămâne. Modificările vor viza doar deputaţii.”
La scurt timp, şeful statului saluta anunţul lui Batrîncea. „Deputaţii PAS fac show pe FaceBook, fără să depună vreo iniţiativă. Au sperat că vor rămâne cu salariile majorate”, a scris el, tot pe FaceBook.
Când au adoptat bugetul la sfârşitul anului trecut, Partidul Socialiștilor condus informal de șeful statului și Partidul Democrat - formaţiuni aliate pentru instalarea actualului guvern Chicu - şi-au atras criticile opoziției pentru majorările prea mici în cazul unor categorii de angajaţi bugetari care ar fi avut poate cea mai mare nevoie de ele.
Modificările vor viza doar deputaţii...
De la începutul acestui an, și administrația Parlamentului a fost criticată, după ce a planificat procurarea a peste o sută de tablete pentru deputaţi, opoziţia considerând nejustificate cheltuielile de 2 milioane de lei sau aproape o sută de mii de euro. Nemulţumiri au trezit şi cheltuielile rezervate preşedinţiei, despre care opoziţia spune că, în cinci ani, şi-a dublat bugetul, preşedintele ajungând să cheltuie 100 de mii de lei pe zi, potrivit estimărilor opoziţiei. Răspunsul preşedintelui a fost că cheltuielile au crescut după mutarea în sediul nou, prin urmare ar fi justificate.