Locuitorii Municipiilor Bălți și Chișinău sunt îndemnați să participe duminica viitoare la alegerile anticipate pentru funcțiile de primar. Campania electorală este în toi, dezbaterile cu participarea unor candidați la fel, dar în ce măsură concurenții au un răspuns și soluții pentru problemele invocate de cetățeni în capitală, bunăoară? Este una din temele retrospectivei săptămânii.
Your browser doesn’t support HTML5
Unul din trei chișinăuieni spune că problema drumurilor și a trotuarelor proaste trebuie să fie prioritare pe agenda autorităților municipale. Locuitorii capitalei au indicat apoi problema gunoiului, a transportului public, aspectul inestetic al orașului, construcțiile ilegale şi lipsa parcărilor. Sunt rezultatele unei cercetări efectuate în cadrul proiectului „Primăria Mea”, o platformă de comunicare între chișinăuieni și aleșii locali.
Activista Taia Haritonov din cadrul proiectului constată că cei mai mulți candidații înscriși în cursa pentru primărie au ținut cont de preocupările cetățenilor, însă au oferit soluții care par puțin realizabile:
„Unele promisiuni sunt foarte vaste sau foarte curajoase, aș spune, ambiționase. Își propun unii candidați niște planuri așa mai globale, inclusiv pe termen foarte lung. Puțini dintre candidați subliniază că planul lor este prevăzut pentru un an, pentru că ei vor fi aleși doar pentru un an și nu pentru patru, cum se face în alegerile locale generale, și cred că acesta este unul din lucrurile care trebuie luate în considerație atunci când vom merge la vot. Unii candidați merg în teritoriu, merg și pe la întreprinderi, și prin curți și așa mai departe.
Valeriu Vasilică regretă că nedeterminarea este cuvântul care descrie actualmente pulsul unei mare părți din societate...
Din păcate, aș vrea să spun că aceasta nu este o activitate zilnică, adică candidații merg să vorbească cu cetățenii câteva luni înainte de alegeri și restul, trei-patru ani între alegeri nu-i prea vedem pe străzi sau în locuri publice pentru a discuta.”
Activista sugerează că deși în programele electorale concurenții vorbesc mai puțin despre orientarea geopolitică, în dezbateri, discuție alunecă în această albie, în defavoarea temelor principiale despre problemele municipalității.
În context electoral, directorul Agenției de presă IPN, Valeriu Vasilică, a plasat și manifestațiile organizate de socialiști și guvernare dedicate Zilei Victoriei și Zilei Europei. El observă că în acest an au lipsit discuțiile în contradictoriu și ciocnirile est-vest la nivelul președinției și guvernului, pentru că ambele părți încearcă să atragă cetățenii indeciși de partea lor, susține Valeriu Vasilică:
„Această ofertă a politicienilor este ca răspuns la solicitarea societății. Până la urmă, și în acest an, și în această perioadă, la 27 de ani de independență și la patru ani de Acord de Asociere cu Uniunea Europeană semnat, marea majoritatea încă nu s-a determinat care ar fi valorile mai apropiate și după mine, ei preferă și, și. Și concertele pe care le-a făcut și o tabără, și alta, au demonstrat cu lux de amănunte că lumea acceptă și una, și a doua. Ei sunt cei care îi cheamă pe scenă pe politicienii de rang înalt și tot ei îi votează.”
Valeriu Vasilică regretă că nedeterminarea este cuvântul care descrie actualmente pulsul unei mare părți din societate. De asta, crede el, actorii politici de la guvernare afișează întâi de toate valori electorale și mai puțin europene, deși așa își declară aspirațiile:
„Mă tem că Uniunea Europeană rămâne încă derutată în raport cu aspirațiile Moldovei. Mă tem că și ei se tem așa cum mă tem eu de niște rezultate suficient de previzibile ale alegerilor, și din capitală, de exemplu, de peste o săptămână, dar și de la sfârșitul anului, la parlamentare. Uniunea Europeană este într-o situație extrem de delicată în raport cu Republica Moldova pentru că, cu toate eforturile, și cu toți banii pe care îi cheltuie și cu toată bunăvoința de care dă dovadă Uniunea Europeană, societatea moldovenească nu dă semne evidente de pro-europenism, pe care se contează, de fapt.”