Reprezentanți de frunte ai guvernării de la Chișinău sugerează deja cu insistență partenerilor europeni să „medieze un acord politic între forțele pro-europene” după 2019 și să facă „un apel la responsabilitate” către cei ce nu agreează principial o aliere cu actuala putere. Cum se explică aceste solicitări dinspre guvernarea moldoveană și ce deznodământ ar fi de prevăzut ? O convorbire la această temă cu comentatorul politic și economic Victor Ciobanu.
Europa Liberă: Premierul democrat Pavel Filip a plecat, cel puțin, recent la Bruxelles cu sugestia gata formulată pentru partenerii europeni să „medieze un acord politic între forțele pro-europene” moldovene după 2019 și să facă „un apel la responsabilitate” către cei care nu agreează principial o aliere cu actuala putere. Premierul a insistat chiar, în presă, că „speranța ca măcar în ceasul al 12-lea se va constitui o majoritate pro-reformistă și pro-europeană”. Încă nu e totuși ceasul al 12-lea. De ce de pe acum această solicitare explicită, dle Ciobanu, partenerilor europeni de a „media” o alianță sau ce s-o fi avut în vedere?
Victor Ciobanu: „Nu știu. Impresia mea este că premierul Filip pune carul înaintea boilor și că este un fel de tentativă disperată, după mine, de a face o impresie a unui joc bun atunci când el nu este tocmai cel dorit de actuala guvernare.”
Europa Liberă: Alții ar zice „pragmatism, ne gândim de pe acum ce se poate întâmpla după alegeri”.
Victor Ciobanu: „Declarațiile de pragmatism le-am avut și în ajunul acestor alegeri locale, care vor avea loc în 20 mai, și anterior de la toate tribunele cele mai înalte ale PD-ului că ar fi bine să fie desemnat un singur candidat pro-european, dar iată că cel desemnat de trei partide nu este tocmai cel agreat de PD și ei sunt în căutarea unui alt candidat. Acestea sunt jocuri, manevre prin care PD vrea să-și adjudece un rezultat cât mai bun în scrutine și asta se referă, în primul rând, la actualul scrutin și faptul că apar tot felul de sondaje foarte curioase și dubioase, după mine, iarăși denotă faptul că rezultatul nu este acela pe care contează PD-ul.”
Europa Liberă: Deci, prost în sondaje și de asta?
Victor Ciobanu: „Da. Și de aceea îndemn toată lumea să aștepte două sondaje, care vor apărea cât de curând de la companii credibile și atunci ne vom face impresiile referitor la situația din 20 mai.”
Europa Liberă: Totuși, dle Ciobanu, ce forțe pro-europene se au în vedere și dată fiind, iată, această insistență cu care se promovează această idee, putem să presupunem că mâna întinsă a PDM este respinsă în continuare de aceste forțe pro-europene?
Victor Ciobanu: „Eu cred cu siguranță că, cel puțin, construcția PAS-PDA-PLDM, care acum a înaintat un candidat comun va respinge cu siguranță și pe viitor această ofertă otrăvită, așa cum zic ei, și orice configurație, indiferent cum se va numi, împreună cu PD-ul are consecințe devastatoare pentru toate partidele. Cel puțin din istoria recentă am văzut că toți partenerii PD au fost devorați și au dispărut de pe eșichierul politic. Și acum în aceste alegeri locale, pe care le consider de fapt o repetiție generală a alegerilor parlamentare, se prefigurează anumite tendințe, de aceea cred că PD-ul joacă cu anticipație pentru cele parlamentare, dar, după mine, se va repeta de fapt aceeași situație pe care o avem și acum”.
Europa Liberă: Vorbind apropo de anticipare, în cazul în care actuala guvernare, dle Ciobanu, va constata că partenerii europeni nu au fost suficient de convingători, de exemplu, și eficienți în zidirea unei alianțe pro-europene înainte și/sau după alegerile parlamentare, vedeți vreo posibilitate ca PDM să-și negocieze o revenire la guvernare împreună cu socialiștii, cu PSRM?
Victor Ciobanu: „Această variantă niciodată nu a fost exclusă din start și a fost varianta de rezervă, așa cum în alegerile actuale varianta de rezervă a PDM-ului este candidatul socialiștilor, Ion Ceban. Deci, planul A este Silvia Radu înaintată, dacă cifrele nu merg și nu se întâmplă miracole și ea nu poate câștiga aceste alegeri, atunci varianta de rezervă este Ion Ceban, care reprezintă de fapt partenerul cel mai eficient al actualului PDM.”
Europa Liberă: Dar vedeți posibilă o reformatare a scenei politice în eventualitatea în care PD, de exemplu, se va vedea sau va zice că e împins într-o astfel de coaliție?
Victor Ciobanu: „Probabil vor fi tentați să nu schimbe retorica asta care de fapt le ajută, geopolitica asta de fațadă pe care o vedem, în care ei sunt cei mai mari pro-europeni și socialiștii sunt cei care vin călare pe tancuri. De aceea, cu siguranță PSRM-ul va fi intact și păstrat pe post de sperietoare până la alegerile din toamnă; ceea ce nu este clar – ce se va întâmpla după aceste alegeri? O alianță pe față desigur ar face rău PD-ului, pentru că de fapt le distruge toată construcția asta pe care se bazează în ultima perioadă și ar putea fi doar traseiști sau altfel de reformatare în maniera clasică pe care o vedem în actualul Parlament.”
Europa Liberă: Revenind la acest apel la partenerii europeni, am putea presupune că se pregătește deja o justificare a neputinței de a crea o alianță printr-o eventuală explicație că partenerii europeni, vezi Doamne, n-au fost suficient de convingători, ca să răspundă la „apelul la responsabilitate”?
Victor Ciobanu: „Păi și în actualele alegeri a fost exact asta. Deci, asta este o demonstrație partenerilor europeni că PD-ul este deschis spre alianțe pro-europene, dar alții, iată, nu sunt atât de – cum să zic? – plastici ca să agreeze tot felul de alianțe în vederea unui obiectiv comun, așa cum explică PDM-ul. Deci, este același joc, care va fi reiterat și în următoarele alegeri.”
Europa Liberă: Dar încă o dată, foarte scurt, eventual. O întrebare legitimă pentru mulți: de ce PDM nu este dorit ca partener de alianță, chiar dacă, iată, se anunță dedicat în totalitate proiectului de țară – parcursul european în continuare, protejarea în fața cavaleriei de pe tancuri, cum era vorba?
Victor Ciobanu: „Trebuie să fii sinucigaș ca să faci alianță cu PDM, pentru că toată istoria recentă demonstrează exact asta. Actualul Parlament deja este transformat în cimitirul politic din foștii aliați ai PDM-ului, ca să ne amintim toate alianțele, inclusiv dincolo de alianțe și PCRM-ul este devorat. Deci avem chiar un cimitir. PSRM-ul deocamdată stă în picioare, cum am zis, pe post de sperietoare, pentru că PDM-ul are exact nevoie până la alegerile parlamentare de acest partid. Soarta lui de după alegeri nu este certă.”
Europa Liberă: Igor Dodon, dle Ciobanu, a reacționat robust, cum s-ar spune, la cele declarate de premierul Filip. „Neconstituțional!”, a spus dânsul. „Încălcare gravă a suveranității statului!” etc. Credeți că Igor Dodon are la îndemână acțiuni eficiente de răspuns? Sau se va limita, iată, la această retorică, la mobilizarea electoratului, invocând această „cedare a guvernării față de o forță străină”?
Victor Ciobanu: „Eu cred că Igor Dodon și-a îndeplinit programul electoral în primele două săptămâni de mandat, atunci când a coborât drapelul Uniunii Europene, a schimbat limba pe site-ul Președinției. Deci, după asta tot ce face președintele Dodon sunt declarații populiste. A agreat acest rol de partener mai mic al PDM-ului și îl joacă în continuare, deci nu folosește nici chiar prerogativele cele reduse sau mici pe care le are și de aceea nu cred că va recurge la jocuri mai dure în raport cu PDM și cu Plahotniuc. Este o relație acolo ascunsă pe care noi nu o cunoaștem, dar care îl impune să agreeze acest joc.”
Europa Liberă: Mulți s-ar întreba, dle Ciobanu, de ce atunci, iată, această îngrijorare emanată de guvernare că fără o alianță largă socialiștii și Igor Dodon nu vor fi de oprit și împiedicați, mă rog, să întoarcă îndărăt cursul european?
Victor Ciobanu: „Deci, este o sperietoare clasică, dar socialiștii nu cred că în niciun fel de condiții vor lua pachetul majoritar, ei vor primi la parlamentare exact atât cât le va permite PDM-ul să obțină.”
Europa Liberă: Dle Ciobanu, din ceea ce spuneți Dvs., aș spune că vă încadrați printre cei pe care premierul Filip i-a numit – citez – „prieteni la Chișinău care ne creează greutăți la Bruxelles, uitând că ei nu fac rău PDM-ului sau Guvernului, ci țării și cetățenilor”... Cum ar trebui să răspundă prietenii la eventuala acuzație că au fost intransigenți, că au facilitat preluarea puterii de către PSRM?
Victor Ciobanu: „Să stea liniștit, dacă ei mă încadrează în această categorie, am să le fac probleme și în continuare, pentru că niciodată nu am confundat PDM-ul și Republica Moldova, țara Republica Moldova.”
Europa Liberă: Sper că ați sesizat nota de, cum să zic, ironie?
Victor Ciobanu: „Da, sigur. Și cred că este mult mai onest ca jurnaliștii, comentatorii să stea tot timpul cu ochii pe guvernare și s-o critice decât să facă sluj și să facă jocul acestei guvernări din considerente pseudopatriotice.”