Destrămarea URSS și Premiul Nobel pentru Pace. Momente din viața lui Mihail Gorbaciov
Mihail Gorbaciov, la acea vreme membru al Biroului Politic al Comitetului Central al PCUS, votând în alegerile din 24 februarie 1985 pentru Sovietul Suprem al Republicii Socialiste Federative Sovietice Ruse, alături de soția sa Raisa.
Două săptămâni mai târziu, după decesul lui Konstantin Cernenko, Gorbaciov devenea, la 11 martie, secretar general al PCUS și lider al URSS.
A declarat că sistemul economic sovietic era osificat și că reorganizarea lui era imediat necesară. La început, reformele lui au fost cunoscute ca „uskorenie" (accelerare), dar, mai apoi, termenul „perestroika" (reconstrucție) a devenit mult mai popular.
Summitul de la Geneva din 1985, în perioada Războiului Rece. Prima întâlnire dintre președintele SUA, Ronald Reagan, și secretarul general sovietic Mihail Gorbaciov. Cei doi lideri au purtat discuții despre relațiile diplomatice internaționale și cursa înarmărilor.
1 decembrie 1989: papa Ioan Paul al II-lea îl salută pe liderul sovietic Mihail Gorbaciov, la Roma, în timpul unei întâlniri istorice la Vatican.
Președintele sovietic Mihail Gorbaciov (stânga) îl îmbrățișează pe Erich Honecker, liderul Republici Democrate Germane și al Partidului Comunist al germanei de Est, la sosirea lui Gorbaciov pe aeroportul Schoenefeld din Berlinul de Est, 6 octombrie 1989. Cei doi au recreat sărutul lui Honecker cu Brejnev, din 1979.
Președintele sovietic Mihail Gorbaciov într-un autobuz, după ce s-a întâlnit cu muncitorii fabricii de mașini Uralmaș, 28 aprilie 1990
Aproximativ 100.000 de demonstranți se îndreaptă spre Kremlin, la Moscova, pe 20 ianuarie 1991. Mulți au cerut demisia președintelui sovietic Mihail Gorbaciov, protestând împotriva intervenției armatei sovietice împotriva autorităților lituaniene. Lituania a fost prima dintre republicile baltice care și-a proclamat independența, în martie 1990. URSS a recunoscut în cele din urmă ieșirea Lituaniei din componența sa, în septembrie 1991.
5 iunie 1991: președintele sovietic Mihail Gorbaciov în ovațiile publicului de la Oslo în timp ce intră în sală pentru a-și rosti cu multă întârziere prelegerea tradițională cu ocazia primirii Premiului Nobel pentru Pace. Premiul i-a fost decernat în 1990 pentru contribuția sa la reducerea tensiunilor dintre Est și Vest.
Președintele rus Boris Elțin îl obligă pe secretarul general al PCUS, Mihail Gorbaciov, să de citirii o listă cu cei care au susținut puciul,Moscova, 23 august 1991.
Decembrie 1991: Gorbaciov demisionează din funcția de președinte al unei țări care a încetat să mai existe. Laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1990, mai popular în Occident decât la el acasă, Gorbaciov a crezut în comunism până la capăt, dar reformele pe care le-a pus în mișcare i-au scăpat de sub control.
Mihail Gorbaciov vizitează Disneyland-ul din Chiba, la nord de Tokyo, Japonia, 12 aprilie 1992.
Ex-președintele american Ronald Reagan îl duce pe fostul președinte sovietic Mihail Gorbaciov la o plimbare cu Jeep-ul pentru a vizita ferma Reagan din munții Santa Ynez, lângă Santa Barbara, 3 mai 1992.
Mihail Gorbaciov și Vladimir Putin, la o conferință de presă din 21 decembrie 2004. Mult mai târziu, într-un interviu, fostul președinte sovietic îl sfătuise pe Putin să nu insiste să devină din nou președinte: „Vladimir Vladimirovici a îndeplinit deja două mandate și încă unul ca prim-ministru. Dacă aș fi în locul lui, nu aș candida la președinție”.
Mihail Gorbaciov prezintă cartea „Pentru ce” a jurnalistei ruse asasinate Anna Politkovskaia, la o lansare găzduită de Fundația Gorbaciov, la Moscova, pe 30 mai 2007.
Fostul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, participă la parada militară de Ziua Victoriei din Piața Roșie din Moscova, 9 mai 2017