Dezbaterea despre eficiența măsurilor de protecție virală luate de guvern ajunge în Parlament

În așteptare pe Aeroportul Chișinău

În Republica Moldova în care în această perioadă câteva sute de cetăţeni revin zilnic de la muncă din Italia, inclusiv din focarele de coronavirus, guvernul a decis să trimită populaţiei SMS-uri cu sfaturi despre virusul ucigaş care pare să nu fi ajuns deocamdată în ţară. Cabinetul de miniştri a plafonat totodată adausurile comerciale la vânzarea de măşti, care în unele farmacii s-au scumpit, iar din altele - au dispărut cu totul. Pe de altă parte, ferm convinsă de insuficienţa măsurilor luate de autorităţi, opoziţia parlamentară a cerut audierea ministrei sănătăţii în legislativ.

Your browser doesn’t support HTML5

Ce se întâmplă cu moldovenii întorși acasă din Italia

În Republica Moldova, cetăţenilor care se întorc din străinătate le este testată starea de sănătate şi li se cere să-şi lase, pe o fişă completată la hotar, adresa de domiciliu pentru eventuale verificări ulterioare. Guvernul mai trimite populaţiei SMS-uri cu sfaturi despre coronavirus, iar în cadrul unei şedinţe de miercuri, a plafonat adaosurile comerciale la vânzarea de măşti de protecţie şi medicamentele care în unele farmacii s-au scumpit, iar din altele - au dispărut cu desăvârşire.

Cu toate acestea, guvernul se confruntă cu critici dure din partea opoziţiei parlamentare, ferm convinsă că măsurile luate de autorităţi sunt insuficiente.

Maia Sandu, lider PAS


Maia Sandu, lidera Platformei Demnitate şi Adevăr, şi-a explicat astfel rezervele faţă de acţiunile întreprinse de guvernul Chicu şi autorităţilor medicale: „Sunt îngrijorată pentru că ştiu că şi în ţări în care statul este bine, această situaţie poate provoca probleme mari. Iar atunci când lucrurile se întâmplă foarte aproape de noi, eu îmi fac griji: pentru că nu văd acţiuni concrete din partea guvernului, pentru că el a reacţionat abia luni, după ce Chicu a fost la pocloane la Dodon şi abia pe la amiază s-a gândit să facă şedinţă acelei comisii extraordinare. Deci, noi suntem vulnerabili, pentru că statul nostru este slab”

Fosta ministră a sănătăţii, Ala Nemerenco, până la mandatul din guvernul Sandu expertă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a vorbit zilele acestea, în intervenţii publice, despre ceea ce cred ea şi fosta sa şefă din executiv a fi „reacţia întârziată” a autorităţilor la răspândirea virusului în Italia, ţara în care muncesc mii de moldoveni.

O ştire a unei televiziuni estima miercuri la 436 numărul cetăţenilor reveniţi doar în ultimele 24 de ore din această ţară, cu rute directe din Torino, Roma şi Milano, adică oraşe italiene în care deja sunt cazuri confirmate de îmbolnăviri. Nu e limpede ce anume i-a făcut să revină în număr atât de mare acasă, precum nu există nici certitudinea că virusul nu putea fi deja importat în R. Moldova, cel puţin la părerea Alei Nemerenco.

Nimeni nu te întreba la hotar de unde vii...


„La noi măsurile de precauţie au fost instituite abia duminică. Aceasta este grav, pentru că noi am mai avut anterior zboruri din China şi nimeni nu te întreba la hotar de unde vii. Puteai să vii chiar din Wuhan”, ne spunea ea într-un interviu recent, în care sugera totodată autorităţilor să aloce, dacă nu din convingere, măcar urmând exemplul vecinilor români fonduri suplimentare pentru procurarea medicamentelor şi aparaturii de testare.

Viorica Dumbrăveanu, actuala şefă de la sănătate, a replicat: „Achiziţionăm acum ventilatoare mobile, dar în limita acelor mijloacelor disponibile. De ce – pentru că instituţiile republicane au în calitate de fondator ministerul şi noi aprobăm, ca şi fondator, achiziţiile – cineva are nevoie de unele utilaje, altcineva – de altele.”

Vorbind miercuri într-un briefing, un deputat al PAS, Dan Perciun, care a făcut publică intenţia grupului său parlamentar de a o aduce la raport în Parlament pe ministra Dumbrăveanu, a adăugat alte câteva motive de îngrijorare pe care le are opoziţia în raport cu măsurile întreprinse de autorităţi:

„Cunoaştem că există un scaner termic instalat la aeroport, dar nu există informaţii cu privire la metoda de triere a celor care intră pe cale terestră. Vrem să ştim de câte spaţii de carantină dispunem şi unde sunt ele. O întrebare crucială la care nu am primit răspuns este de câte ventilatoare şi monitoare dispunem. În state critică, este foarte important ca cetăţenii noştri să aibă acces la aceste ventilatoare.”

### Vezi și... ### Coronavirus: scanere în Aeroportul Chișinău. Ce alte măsuri speciale au fost luate?


Pe de altă parte, preşedintele Igor Dodon a vorbit, într-un mesaj de pe pagina sa de Facebook apărut după o vizită fulger la aeroport şi spitalul rezervat unor eventuali viitori îmbolnăviţi, despre nevoia convocârii Consiliului Suprem de Securitate pe tema coronavirusului şi a cerut totodată opoziţiei să-şi tempereze tonul.

Deocamdată, singurele restricţii de călătorie emise în Republica Moldova sunt cele ale autorităţilor din educaţie, care au interzis deplasările peste hotare ale copiilor, studenţilor şi cadrelor didactice, dar şi serbările din grădiniţe şi şcoli.