Cei mai importanți lideri militari din Statele Unite și Rusia - generalul Mark Milley, președintele Statelor Majore Reunite ale armatei americane și generalul Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General al armatei ruse, au avut marți o conversație telefonică pe fondul îngrijorărilor sporite ale Occidentului cu privire la mișcările militare rusești în apropierea graniței cu Ucraina.
Kievul și susținătorii săi occidentali au tras un semnal de alarmă în ultimele zile cu privire la acumularea militară rusă în apropierea Ucrainei, al cărei șef de informații militare a susținut pe 21 noiembrie că Rusia ar fi amplasat 92.000 de soldați în apropierea granițelor sale și că s-ar pregăti pentru un atac la începutul lunii februarie. Kremlinul a numit aceste acuzații „fără temei”.
### Vezi și... ### Moscova acuză Occidentul de „isterie” când vine vorba de trupe rusești la granița cu UcrainaGeneralul Mark Milley și generalul Valeri Gherasimov au discutat despre „chestiuni actuale de securitate internațională”, a anunțat Ministerul rus al apărării al Rusiei într-o declarație dată publicității marți, fără să furnizeze mai multe detalii.
Pentagonul a confirmat convorbirea, afirmând că au fost discutate „chestiuni îngrijorătoare legate de securitate” și că „apelul telefonic este o continuare a comunicării dintre cei doi lideri pentru a asigura reducerea riscurilor și detensionarea conflictelor”, se spune în comunicatul american, dar nici armata americană nu a oferit mai multe informații.
În cursul zilei de marți, două ambarcațiuni de patrulare trimise marinei ucrainene de către Statele Unite au ajuns în portul Odesa de la Marea Neagră, a anunțat Ministerul ucrainean al apărării.
La începutul acestei luni, Ambasada americană de la Kiev a declarat că cele două ambarcațiuni de patrulare fac parte „din asistența de securitate de peste 2,5 miliarde de dolari pe care Statele Unire o oferă Ucrainei din 2014”. „Navele vor contribui la întărirea securității maritime a Ucrainei și la întărirea interoperabilității marinei ucrainene cu NATO”, se spune în comunicatul ambasadei americane la Kiev.
Ajutorul militar american pentru Ucraina urmează anexării ilegale de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea în 2014 și sprijinului militar acordat de Moscova separatiștilor din regiunile Luhansk și Donețk în războiul lor cu forțele guvernamentale ucrainiene, conflict în csre au fost uciși până acum peste 13.000 de oameni. În ciuda dovezilor aduse de Occident, Moscova a negat orice implicare în acest război, despre care spune că e un conflict intern al Ucrainei.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat și el ieri că orice acțiune americană de a trimite mai mulți consilieri militari și armament modern american în Ucraina nu va face decât să crească tensiunile.
În timpul unei vizite la Washington săptămâna trecută, ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, a declarat că a cerut suplimentarea asistenței militare americane .
Reznikov a refuzat să vorbească concret despre armele pe care le-a cerut, spunând doar că ele vor fi menite să „oprească agresiunea [rusă], [și] trebuie să arătăm [Moscovei] că prețul va fi prea mare”.
În mediul experților americani, subiectul este amplu dezbătut și îngrijorările comunității Occidentale se bazează și pe acțiuni trecute ale Moscovei și pe retorica din ce in ce mai agresivă a președintelui Vladimir Putin din ultimul timp. O analiză publicată în „Atlantic Council” de Anders Aslund, expert în spațiul post sovietic, suține ideea că liderul de la Kremlin consideră Occidentul vinovat de tot ce se întâmplă și în Ucraina și la granita dintre Belarus și Ucraina și țările Uniunii Europene. Recent, Putin a susținut chiar că Ucraina nici nu este un stat, pentru că rușii și ucrainienii ar fi de fapt „frați”.
### Vezi și... ### Moscova intensifică operațiunile militare la granița cu Ucraina și războiul de vorbe cu WashingtonulPutin a acuzat din nou Alianța Nord Atlantică că ar fi adoptat o politică „a confruntării”, afirmând într-un discurs recent în fața diplomaților că NATO își aduce „infrastructura militară în apropierea granițelor” Rusiei. Toate acestea, crede expertul Aslund, sunt semne de îngrijorare. „Toate puterile aflate în declin sunt actori extremi de periculoși pe scena globală și Putin își păstrează capacitățile dovedite de agresiune internațională”, scrie Anders Aslund în încheierea articolului publicat de „Atlantic Council”.
O analiză pe aceeași temă publicată tot în „Atlantic Council”, semnată de Peter Dickinson și intitulată „Vladimir Putin continuă cu încetinitorukl anexarea estului Ucrainei”, pune în context mai multe vizite recente: directorul CIA Bill Burns la Moscova, ministrul britanic al apărării Ben Wallace la Kiev și vizita la Washington a ministrului ucrainean al apărării Oleksi Reznikov. care a stat de vorbă cu omologul său american, șeful Pentagonului Lloyd Austin.
În această analiză sunt amintite și recentele măsuri economice de apropiere dintre Rusia și regiunile separatiste ale Ucrainei, precum și impunerea masivă a limbii ruse în sistemul de învățământ din aceste regiuni. Sunt amintite și declarațiile lui Dmitri Kozak, care în primăvara acestui an avertizase că Moscova ar putea fi obligată să-i „apere pe cetățenii săi ruși” din estul Ucrainei. Peter Dickinson amintește că în ultimii doi ani, peste o jumătate de million de persoane din estul Ucrainei au obținut pașapoarte rusești.
În opinia lui Dickinson, prioritatea pe termen scurt este fără îndoială prevenirea unei noi ofensive ample rusești. Pe termen lung însă, spune autorul analizei din „Atlantic Council”, Occidentul va trebui să amortizeze ambițiile imperiale ale Rusiei în Ucraina, dacă „vrea să depășească condițiile actuale, care sunt asemănătoare celor din perioada Războiului Rece”…