În ajunul Crăciunului - dialoguri transnistrene

Tiraspol, Pom de Crăciun

Bună ziua, dragi ascultători! Sunt Lina Grâu și va prezint astăzi, la microfonul Europei Libere, emisiunea Dialoguri transnistrene.

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă și a Crăciunului, Radio Europa Liberă vă oferă un program special de daruri muzicale, din arhiva postului nostru de radio, realizat de Victor Eskenasy Moroșan.

Your browser doesn’t support HTML5

Dialoguri transnistrene 6 ianuarie 2020



Mai întâi însă, ca de obicei, buletinul de ştiri cu principalele evenimente ale săptămânii trecute:

Premierul Ion Chicu

Premierul Ion Chicu a declarat că „este o mare scăpare faptul că ședința Comisiei pentru Reintegrare a guvernului de la Chişinău nu s-a mai convocat de mai mult de un an”. Chicu a cerut să fie asigurată funcționarea eficientă a grupurilor de lucru sectoriale și să nu fie admisă „mimarea proceselor”. Cele patru priorități în reglementarea transnistreană pentru anul care a început sunt libertatea de circulație în Zona de securitate, drepturile omului, soluționarea situației cu sediile școlilor din stânga Nistrului și armonizarea procedurilor, tarifelor vamale și a celor fiscale. Un comunicat de la guvern anunță că au fost adoptate drept priorități și extinderea serviciilor publice pentru locuitorii din regiunea transnistreană, controlul comun al frontierei moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean (Cuciurgan – Pervomaisc), măsuri de sprijinire a comerțului între părți și de promovare a exporturilor, dar și unele proiecte de infrastructură precum reabilitarea drumului Chișinău – Odesa, inclusiv podul Gura Bîcului - Bîcioc.


Un tânăr din regiunea transnistreană este declarat dispărut de familie, iar organizația de apărare a drepturilor omului Promo-Lex are suspiciuni rezonabile că acesta a fost răpit de structurile paramilitare ale administrației separatiste de la Tiraspol. Alexandru Rjavitin evadase în 2015 din așa-numita armată transnistreană, iar după ce a reușit să treacă înot râul Nistru și a ajuns la Chişinău, a vorbit într-un film realizat de Europa Liberă despre tratamentul inuman la care a fost supus și despre metodele de maltratare la care sunt supuși tinerii recruți în așa-numita armată transnistreană. Administrația de la Tiraspol a deschis dosar penal pe numele lui și acum tânărul riscă 20 de ani de închisoare „pentru dezertare și divulgarea secretelor de stat”. Promo-Lex recomandă „tuturor locuitorilor din stânga Nistrului care bănuiesc că se află în vizorul așa-ziselor instituții de forță să evite vizitarea rudelor din stânga Nistrului, pentru a nu repeta situația lui Alexandru”.

### Vezi și... ### Larisa Calic despre armata transnistreană: „Toți cei care au fost acolo și-ar dori să schimbe lucrurile, dar nimeni nu-i aude”

O decizie protocolară privind prelungirea, cu șase luni, a circulației marfare feroviare prin regiunea transnistreană a fost semnat de liderului regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, și premierul moldovean Ion Chicu, anunță un comunicat de presă de la Tiraspol. Comunicatul nu precizează dacă cei doi s-au întâlnit, sau documentul a fost semnat la distanță. Valabilitatea acordurilor semnate încă în 2012 a fost prelungită astfel până pe 30 iunie 2020. Tiraspolul își exprimă regretul că punctul de trecere Slobodka-Cobosna continuă să fie închis pentru transportul de produse petroliere și notează că subiectul este unul prioritar pe agenda negocierilor cu Chişinăul.

În luna martie Duma de stat de la Moscova va organiza audieri pe subiectul Transnistriei, a anunțat la Tiraspol șeful legislativului local, Alexandr Korșunov. Acesta a spus că în paralel va fi organizată și o expoziție despre Transnistria, iar subiectele de interes pentru Tiraspol vor fi acordarea în regim facilitat a cetățeniei Federaţiei Ruse pentru locuitorii regiunii transnistrene, dar și folosirea așa-numitului capital matern din Federaţia Rusă pe teritoriul Transnistriei.

Secretarul de Stat Mike Pompeo vorbind la reuniunea „Drepturile omului în Iran," organizată de Departamentul de Stat, 19 decembrie 2019. (Photo by Olivier Douliery / AFP)

Secretarul de stat american Mike Pompeo și-a amânat viitoarele călătoriile în Ucraina, Belarus și două națiuni din Asia Centrală, din cauza tensiunilor crescânde din Irak și Orientul Mijlociu. Anunțul de la 1 ianuarie al Departamentului de Stat a venit după atacul din ultimele zile de la Bagdad, împotriva sediului ambasadei americane, atac ce pare condus în principal de milițiile pro-Iraniene în Irak. Oficiali americani din domeniul apărării au anunțat că au fost suplimentate forțele americane în regiune ca răspuns la incident. Vizita lui Pompeo în Ucraina, programată pentru 3 ianuarie, ar fi fost o vizită la cel mai înalt nivel la Kiev, pe fondul procedurilor aflate în derulare la Washington, de suspendare a președintelui Donald Trump. „Călătoria secretarului Pompeo va fi reprogramată în viitorul apropiat și așteaptă cu nerăbdare vizita în acel moment”, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de stat.

***

Victor Eskenasy (1950 - 2019) istoric și redactor la Radio Europa Liberă, octombrie 2019


În atmosfera prelungită a sărbătorilor de iarnă, marcate adesea și pe stil nou dar și pe stil vechi în Republica Moldova, vă invit să ascultăm în continuare un program muzical special realizat de regretatul nostru coleg Victor Eskenasy Moroșan, cu ocazia Crăciunului – un Crăciun de blues.

Radio Europa Liberă vă dorește Sărbători fericite și vă propune un nou program muzical special de Crăciun. Un Crăciun cu ritm și blues

Ritm înainte de toate pentru a da puțină culoare acestei seri speciale, cu Oscar McHolly și al său hit „Dig That Crazy Santa Claus”.

Hadda Brooks


În mod tradițional se vorbește, iar melodiile de blues o repetă cu insistență, despre un „Crăciun Alb”/„White Christmas”. Nu prea mai este înzăpezit astăzi, dar Hadda Brooks vă aduce aminte…

În anii 1920, zăpada era prezentă, iar una din marile orchestre de jazz ale lumii, cea a lui Count Basie, se extazia cîntînd „I wanna See Santa Claus” („Vreau să-l văd pe Moș Crăciun”). Ascultați:

Count Basie Orchestra, care a aniversat anul acesta 80 de ani…

Roy Milton, clasic interpret american de blues și un „Blues al Vremii Crăciunului” („Christmas Time Blues”).

Charles Brown, cântăreț de blues, 1996


Toți cei ce se iubesc vor să petreacă împreună Crăciunul. Una din temele obsedante ale bluess-ului. „Please, Come Home for Christmas”/„Te rog, vino acasă de Crăciun” cu un cîntăreț ce nu poate lipsi din nici o antologie a genului, Charles Brown.

Black Night”/„O noapte neagră”) cea de Crăciun, dar ce noapte… Charles Brown din nou.

Iar din albumul „Cele mai bune melodii ale lui Charles Brown”, o urare repetată de toți „Merry Christmas Baby!

Marry Christmas” (Crăciun Vesel”), vă urează în încheiere în ritm de blues și Mary Johns împreună cu Orchestra Jimmy Moore.

Nu-mi rămâne decât să vă urez încă o dată Sărbători fericite! și La Mulți Ani! în numele redacției noastre, amintindu-vă că ascultați Radio Europa Liberă.