Diaspora.voteaza.md - „o jucărie frumoasă”, dar cât de utilă va fi?

Imagine generică

Cum îi va ajuta acest instrument pe cei stabiliţi la Londra, Paris, Moscova sau Padova, unde la scrutinele precedente secţiile deschise au fost aglomerate pe toată durata zilei de votare?

Comisia Electorală Centrală a anunțat luni lansarea unei aplicaţii online pentru cetăţenii moldoveni care vor vota peste hotare. Cu numai trei click-uri, aplicația „Diaspora.voteaza.md” ar trebui să-i ajute pe alegători să găsească cea mai apropiată secţie de votare, spun cei de la CEC. Reprezentanți ai diasporei sunt mai sceptici.

Your browser doesn’t support HTML5

Diaspora.voteaza.md - „o jucărie frumoasă”, dar cât de utilă va fi?


Explicând utilitatea noii aplicaţii, preşedinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, a spus că aceasta le va permite cetăţenilor din străinătate nu doar să se informeze unde sunt cele mai apropiate secţii, cât de aglomerate sunt, dar şi să le arate calea cea mai apropiată cu ajutorul Google maps.

Alina Russu prezentând aplicația Diaspora.voteaza.md

„Luăm Republica Franceză. Avem secţia de votare deschisă la Paris şi avem încă două secţii de votare care sunt la periferie. Deci, cetăţeanul, utilizând aplicaţia care va fi disponibilă, poate să vadă dacă în faţa secţiei de votare de la Paris se află un număr mai mare de cetăţeni, poată realiza un alt drum care nu este atât de mare în care să meargă în altă secţie de votare care se află la periferie dacă ea va fi mai disponibilă”.

Cum îi va ajuta acest instrument pe cei stabiliţi la Londra, Paris, Moscova sau Padova, unde la scrutinele precedente s-au epuizat numărul de buletine, iar secţiile deschise au fost aglomerate pe toată durata zilei de votare?

Cel mai probabil, nicicum. Preşedinta CEC, Alina Russu, are, totuşi, o listă lungă de acţiuni prin care autoritățile cred că s-au asigurat în faţa unor astfel de dificultăți: în unele secţii a fost mărit numărul de operatori, de la doi la trei, pentru a fluidiza procesul de vot. În plus, a fost mărit şi numărul de buletine alocate secţiilor de peste hotare de la 3.000 până la 5.000. Dar, ca şi la alte alegeri, numărul maxim permis de legislaţie pentru personalul din secţii este de 11 membri în birourile electorale, a precizat Alina Russu. De asemenea, preşedinta CEC spune că a fost suplimentat numărul secţiilor, inclusiv în Marea Britanie, Italia, Irlanda.

Sorina Măcrinici, juristă la Centrul de Resurse Juridice din Moldova

Sorina Macrinici este juristă la Centrul de Resurse Juridice. Ea locuiește în egală măsură în R. Moldova şi Italia, iar în urmă cu trei ani s-a implicat în campania de mobilizare a celor din diaspora „Adoptă un vot”. Ea spune că, în principiu, ideea CEC nu e rea, numai că în contextul actual e inutilă, deoarece, după părerea ei, votul peste hotare ar fi fost deja fraudat. Sorina Macrinici, în primul rând, se referă la ceea ce numeşte ignorarea de către autorităţi a rezultatelor înregistrării prealabile a cetăţenilor cu drept de vot din străinătate, în baza cărora se decide deschiderea secţiilor de votare, dar şi la interdicţia de a vota cu paşapoarte expirate, lucru ce era posibil la alte scrutine.

Va fi mai mult o jucărie frumoasă...

„Chiar dacă eşti în Paris, spre exemplu, Frankfurt, Moscova sau Ottawa şi eşti un patriot mare şi aplicația îţi spune că buletinele sunt pe sfârșite, nu cred că există o posibilitate reală să fie planificată călătoria cu o oră înainte de închiderea secțiilor într-un oraş care se află la sute de kilometri distanța sau chiar în altă țară. Deci va fi mai mult o jucărie frumoasă, interesantă, dar în practică nu știu cât de mult va putea să garanteze persoanelor dreptul de vot”.

Sorina Macrinici critică Comisia Electorală Centrală pentru rolul pasiv pe care l-ar fi avut atunci când s-a decis geografia amplasării secţiilor de votare. Ea admite că la alegerile din 24 februarie iarăşi mulţi alegători nu vor reuşi să-şi exercite dreptul de vot şi argumentează: numărul de buletine se va mări de la unul la patru, câte două pentru alegerile în baza sistemului mixt şi referendum consultativ, asta înseamnă mai mult timp petrecut în secţii, în timp ce numărul de funcţionari va rămâne acelaşi. Secţiile care s-au deschis suplimentar nu corespund fluxului de alegători, adaugă jurista.

### Vezi și... ### Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte cere CEC să permită moldovenilor din diaspora să voteze cu acte expirate

Şi un alt aspect la care atrage atenţia Sorina Macrinici: cetăţenii care eventual nu vor putea vota nu vor putea contesta îngrădirea acestui drept. Noua legislaţie electorală prevede că cererile de contestare se depun în aceeaşi zi fizic la instanțele din ţară, prin email sau fax, cu precizarea că prin email o pot face doar avocaţii mandataţi.

Cetăţenii care eventual nu vor putea vota nu vor putea contesta îngrădirea acestui drept...

Zilele trecute jurnaliştii de la NewsMaker au scris că din cele 12 secţii deschise în Statele Unite cel puțin opt vor fi pe lângă biserici, centre religioase și zonele locuite compact de membrii comunității baptiste. Deputatul şi pastorul Valeriu Ghileţchi, care candidează în acea circumscripție, a spus că aceste informații ar reprezenta o manipulare.

Şi alţi critici ai guvernării au spus că pe continentul american votul ar fi fost compromis deja după ce s-a aflat că în Canada va exista doar o secţie de votare, în loc de trei, câte au fost anunțate iniţial. Ceea ce le impută autorii acestor critici CEC-ului, dar şi autorităţilor în general, e că ar fi ignorante şi că nu ar urmări garantarea dreptului la vot pentru fiecare cetăţean.