Linkuri accesibilitate

Observatori internaționali, îngrijorați de hărțuirea candidaților electorali


Postere electorale pe străzile Chișinăului, ianuarie 2019
Postere electorale pe străzile Chișinăului, ianuarie 2019

Organizațiile internaționale mai condamnă discursul de ură, încercările de cumpărare a alegătorilor şi cazurile de distribuire a cadourilor electorale.

Rețeaua Europeană a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO) și-a exprimat îngrijorarea față de cazurile de hărțuire a candidaților electorali și deteriorarea materialelor electorale înregistrate la începutul campaniei electorale. În primul raport de monitorizare a alegerilor, observatorii acestei reţele au cerut instituțiilor statului să prevină astfel de atacuri și să tragă la răspundere vinovații. Un îndemn similar a fost formulat în ajun de delegației pre-electorale a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

Observatorii internaționali sunt îngrijorați față de hărțuirea candidaților electorali
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:39 0:00
Link direct


De la începutul campaniei au fost semnalate cel puţin trei cazuri de hărţuire şi intimidare a unor candidaţi de opoziţie. Candidaţii blocului ACUM Dinu Plîngău și Valeriu Munteanu s-au plâns că au fost maltratați când și-au lansat campaniile în circumscripțiile din Edineț și Orhei. Iar la Ungheni un panou electoral al candidatului Octavian Ţîcu a fost distrus.

Prin urmare se poate presupune că şi aceste incidente sunt vizate de ENEMO şi APCE care îndeamnă autorităţile moldovene să întreprindă măsuri pentru a exclude orice atacuri si violențe. Cele două organizaţii mai condamnă discursul de ură, încercările de cumpărare a alegătorilor şi cazurile de distribuire a cadourilor electorale cu implicarea fundațiilor de caritate afiliate unor partide politice. Iar ENEMO a mai criticat în raportul său preliminar încercările de a îngrădi dreptul la monitorizarea scrutinului cu care s-au confruntat recent Asociaţia Promo-LEX.

„ENEMO condamnă toate atacurile împotriva candidaţilor electorali precum şi orice altă încercare de a împiedica părţile interesate să organizeze, să participe, să monitorizeze sau să raporteze asupra procesului electoral. Îndemnăm toate autorităţile de stat să depună tot efortul pentru a preveni astfel de cazuri şi să acţioneze rapid pentru a investiga şi a aduce eventualii făptaşi în faţa justiţiei astfel încât să se asigure dreptul fiecărui concurent de a desfăşura o campanie libera”, a declarat azi la o conferinţă de presă şeful misiunii ENEMO, Dritan Taulla.

Atât ENEMO, cât şi APCE au reluat criticile privind modificarea sistemului electoral care contravine recomandărilor Comisiei de la Veneţia. „Îndeosebi, actorii electorali în circumscripțiile uninominale ar putea fi vulnerabili la influența nepotrivită și manipularea din partea oamenilor de afaceri locali cu resurse financiare”, se spune într-o declaraţie a APCE.

Actorii electorali în circumscripțiile uninominale ar putea fi vulnerabili la influența nepotrivită...

Adunarea Parlamentară și-a exprimat îngrijorarea şi privind lipsa de transparență a criteriilor pentru determinarea numărului secțiilor de votare în străinătate. Delegația consideră că problema nu poate fi soluționată prin creșterea numărului buletinelor de vot, dacă numărul și amplasarea secțiilor de votare nu reprezintă în mod proporțional alegătorii care locuiesc în diferite țări.

Misiunea ENEMO consideră şi ea că decizia de a mari numărul de buletine de vot pentru diaspora de la trei mii la cinci mii, nu soluționează problema, a menționat şeful misiunii, Dritan Taulla:

„Datorită faptului că alegătorii vor primi două buletine de vot pentru alegerile parlamentare şi două pentru referendum, organizarea votării poate fi afectată semnificativ în cazul unei prezenţe ridicate la vot.”

El a mai precizat că misiunea ENEMO a fost informată de mai mulți interlocutori că s-ar fi folosit procedeul numit gerrymandering, adică frontierele circumscripțiilor uninominale au fost trasate așa încât alegerile să favorizeze anumite partide.

Cele două misiuni externe de monitorizare mai constată că pluralismul media poate fi considerat limitat deoarece majoritatea mijloacelor de informare sunt afiliate principalelor partide politice, iar sectorul publicității este sub controlul acestora.

„În pofida numărului mare de instituţii media, mulţi dintre interlocutorii misiunii de observare a alegerilor şi-au exprimat preocuparea faţă de lipsa pluralismului datorită concentrării mari a proprietăţii mass-media în mâinele mai multor companii care au legături strânse cu afacerile şi politica”, a precizat şeful misiunii ENEMO, Dritan Taulla.

Misiunea de observare ENEMO a promis că va publica a doua zi după scrutinul din 24 februarie un raport mai amplu despre campania electorală. Iar Delegaţia Adunării Parlamentare a anunţat că va reveni în Republica Moldova pentru observarea alegerilor din 24 februarie urmând să prezinte ulterior concluziile finale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG