Radioactive Man

Un sunet electro crud distilat printr-un amețitor spectru de influențe.

Your browser doesn’t support HTML5

Radioactive Man

Electro are un loc ciudat în panteonul sunetelor electronice, ne spune Joe Muggs de la Bandcamp.com.

Cristalizat la începutul anilor 1980, când sunetelor trupei germane Kraftwerk li s-a dat un sens nou de către avangarda pivnițelor electrice din New York și Detroit, electro e un fel de muzică ce și-a injectat ritmurile în aproape întregul peisaj sonor contemporan.

Apare în muzica hip-hop din topuri, în sunetele care fac posibilă acea mișcare ce evoluează între sport și scena baletului contemporan numită generic Chicago Footwork, în baile-funk-ul brazilian, și în lucrările unor producători pe care cronicarul de la Bandcamp îi numește genre-agnostic (probabil pentru că nu recunosc nici un gen muzical) între care și englezul Kode9, unul din pionierii dubstep-ului de acum vreo 10-15 ani.

Inventat de Kraftwerk (nemții de la Düsseldorf despre care se spune că sînt „părinții fondatori” ai muzicii electronice moderne), electro n-a reușit de fapt niciodată, ca sunet în sine, să ajungă la anvergura comercială a altor stiluri cu durată semnificativă în memoria afectivă a ultimelor generații, cum au fost house sau drum & bass.

A rămas de fapt în mare parte un produs sonor de underground.

Există însă producători pentru care electro e în continuare un mod de viață, și unul dintre aceștia e britanicul Keith Tenniswood, cunoscut și sub numele de Radioactive Man.

Ultimul său album, al cincilea, a fost lansat în 5 mai 2017, se numește „Luxury Sky Garden” și a fost decretat albumul lunii de revista britanică specializată în muzica electronică contemporană „Mixmag”.

Albumul, aflăm din „Mixmag”, e masterizat și editat în totalitate de Tenniswood, și conține ceea ce cronicarul acestei reviste numește un sunet electro crud distilat printr-un amețitor spectru de influențe: jazz, breakbeat, space age electronica, jungle, și bineînțeles - pentru că în nici un caz nu se putea altfel - sunetul sintetizat al clapelor de tip Kraftwerk.

Radioactive Man, așadar, cu piesa „Steve Chop” care deschide albumul „Luxury Sky Garden”.