Însușirea de către PSRM a „neutrului”, „apoliticului” și „apartinicului” Alexandr Stoianoglo, fostul procuror general, în calitate de candidat propriu la prezidențiale, dar pe care liderul socialist prorus Igor Dodon l-a juruit și „candidat unic” al opoziției sau chiar „al poporului”, este o surpriză cu motive încă nelămurite, spune în podcastul „Dincolo de știri” comentatorul politic Nicolae Negru.
Your browser doesn’t support HTML5
Potrivit analistului, timpul va confirma cauzele, calculele sau un cumul al acestora, inclusiv posibilitatea unei „stratageme”: anticipând cum vor evolua lucrurile în privința agreării lui Stoianoglo de către ceilalți lideri opozanți, experimentatul Dodon a avut în gând o situație în care candidatul „apartinic”, rămas „doar al socialiștilor”, să se vadă nevoit să se „retragă”. Astfel încât, în consecință, „toată lumea, în propriul partid, mai cu seamă, să-l roage pe Dodon să candideze”, el având astfel o posibilitate mai puțin dureroasă de a-și explica o eventuală înfrângere în fața favoritei scrutinului, Maia Sandu.
Negru mai crede că Dodon, pe care Moscova aparent nu-l mai agreează, cel puțin ca înainte, „are o limită de alegători care l-ar putea vota”, „chiar din electoratul prorusesc”.
Și analistul politic Igor Boțan, celălalt interlocutor permanent în podcast, nu exclude că Alexandr Stoianoglo ar putea să renunțe la oferta socialiștilor, deși „este prematur să spunem că acest lucru se va întâmpla”.
Potrivit lui Boțan, liderul socialist Igor Dodon „a calculat destul de bine eventualele efecte ale ofertei pe care partidul pe care a făcut-o pentru Alexandr Stoianoglo”. După nereușitele sau chiar eșecurile electorale anterioare, „Dodon înțelege foarte bine situația în care a nimerit domnia sa și partidul”, una „nu cea mai strălucită”. „În această situație, /.../ calculul lui Igor Dodon că ar fi bine să fie găsit un înlocuitor pentru candidatul Partidului Socialiștilor nu este lipsit de sens”. Opțiunea pentru Stoianoglo, consideră Boțan, este „o găselniță și o scuză ale lui Igor Dodon, ca ulterior să aibă explicația că, uitați-vă, am vrut să identificăm un „candidat al poporului”, cum l-a înfățișat pe dl Stoianoglo, dar... Deci, mai degrabă o găselniță și o scuză pentru eventualele eșecuri”.
Alte teme ale noului episod, înregistrat pe 11 iulie:
- La Chișinău - cea de-a treia reuniune a Trilateralei Republica Moldova-România-Ucraina la nivel de miniștri de externe;
- Tiraspolul acuză Adunarea Parlamentară a OSCE de „complicitate la războiul hibrid împotriva Transnistriei” și promite să-și revizuiască abordările față de această organizație care a blamat în sesiunea ei anuală violarea drepturilor și libertăților omului în regiune;
- Comisia Electorală Centrală a cerut sistarea temporară pentru șase luni, prin decizie judecătorească, a activității Partidului „Șansă”, astfel încât – dacă instanța va da curs cererii – această formațiune afiliată oligarhului fugar Ilan Șor riscă să rateze alegerile prezidențiale și referendumul pro-UE din toamnă.
- Cea de-a doua etapă a negocierilor de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană – evaluarea legislației naționale în raport cu cea comunitară, numită și screening bilateral – a început miercuri la Chișinău, în prezența unei delegații a Comisiei Europene, în frunte cu comisarul european pentru Extindere și Vecinătate, Olivér Várhelyi.
Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.
Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Spotify și pe YouTube.
Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!