Linkuri accesibilitate

Dincolo de știri | Ce provocări politice și oportunități va avea R.Moldova în procesul de aderare la UE


Reprezentanții R.Moldova înainte de prima conferință interguvernamentală cu UE, care a marcat simbolic începutul negocierilor pentru aderarea la blocul cu 27 de membri, 25 iunie, Luxemburg.
Reprezentanții R.Moldova înainte de prima conferință interguvernamentală cu UE, care a marcat simbolic începutul negocierilor pentru aderarea la blocul cu 27 de membri, 25 iunie, Luxemburg.

Prezidențialele și referendumul de aderare a R.Moldova la UE sunt principalele provocări politice, cărora va trebui să le facă față guvernarea și cetățenii pentru a demonstra adeziunea pentru opțiunea aleasă, consideră analistul Nicolae Negru, invitat permanent al podcastului „Dincolo de știri”.

Ce provocări politice și oportunități va avea R.Moldova în procesul de aderare la UE
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:39:23 0:00

Dacă însă referendumul va eșua, „atunci se va pune la îndoială dorința cetățenilor de a deveni membri ai Uniunii Europene”, iar acest lucru îi va veni ca o mănușă Rusiei, care își dorește cu tot dinadinsul să țină Republica Moldova în zona sa de influență.

„Atunci mandatul guvernării nu va fi suficient de consolidat. Și mai este și Rusia care de fiecare dată spune că actuala guvernare nu reprezintă interesele majorității cetățenilor, că majoritatea cetățenilor vor altceva și atunci o să zică, „iată, am avut dreptate”.

Provocările tehnice care urmează, odată cu începerea negocierilor de aderare la UE, afirmă Nicolae Negru, sunt legate de insuficiența specialiștilor care vor trebui să verifice și să transpună zeci de mii de documente oficiale la legislația europeană.

„Sunt o sumedenie de directive. Unii vorbesc de 27.000 de directive care trebuie traduse în română. Chiar și din punct de vedere tehnic, numai să vezi ce trebuie de făcut ca să ajustezi aceste legi, e foarte mult de lucru”.

Ceea ce este important să se înțeleagă, susține Nicolae Negru, e că în acest proces de negocieri vor fi antrenate absolut toate instituțiile statului și ele vor trebui susținute de experți „prin competență, prin devotament, prin interes”.

Însă lucrurile nu trebuie privite pesimist, pentru că perioada de preaderare a R.Moldova la Uniunea Europeană presupune multe oportunități de dezvoltare și de susținere financiară, iar de acest lucru se vor bucura cetățenii, în primul rând.

Totodată, mai arată comentatorul, noutatea acestor negocieri de aderare a Republicii Moldova și a Ucrainei la comunitatea europeană este că se va putea negocia în paralel, pe diverse capitole, ceea ce altă data se putea face abia după ce se încheia negocierea unuia.

„Am putea avea avantajele integrării europene mult înainte până se va încheia acest proces în 2030 sau 2029 sau când se va încheia”, a conchis Nicolae Negru.

Autoarea podcastului „Dincolo de știri”, Elena Cioina, și invitatul permanent al emisiunii, analistul politic, Nicolae Negru.
Autoarea podcastului „Dincolo de știri”, Elena Cioina, și invitatul permanent al emisiunii, analistul politic, Nicolae Negru.

Marți, la Luxemburg, Republica Moldova și Ucraina au început negocierile de aderare la Uniunea Europeană. La prima conferință interguvernamentală părțile au stabilit și au acceptat cadrul de negocieri, care inserează principiile de bază și procedurile, pe care urmează să le adopte cele două țări în lungul proces de aderare.

Alte teme ale noului episod, înregistrat pe 28 iunie:

  • Formațiuni extra-parlamentare care declară că susțin aderarea Republicii Moldova la UE și care au semnat „Pactul pentru Europa” critică partidul de la guvernare, inclusiv pentru că ar proceda incorect și ar „monopoliza” carosabilul spre UE.
  • Votul prin corespondență, pe care autoritățile sunt decise să-l aplice, parțial, la scrutinul din toamnă și pe care opoziția îl consideră potențial „fraudulos”, este binevenit, spune Comisia de la Veneția.
  • Teatrul „Luceafărul” - ajuns sau împins pe scena unui scandal în care e acuzat de „cenzură” și „autocenzură”.

Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.
Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Spotify și pe YouTube.
Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG