Linkuri accesibilitate

Dincolo de știri | Cine sunt „gorganii” din instituțiile statului și de ce securitatea R. Moldova este într-o stare „deplorabilă”? 


Igor Gorgan, fost șef al Marelui Stat Major al R. Moldova
Igor Gorgan, fost șef al Marelui Stat Major al R. Moldova

Cazul fostului șef al Marelui Stat Major al R. Moldova, Igor Gorgan, care transmitea informații serviciul militar de informații al Rusiei arată „starea deplorabilă” a securității în care se află în acest moment R. Moldova, afirmă analistul politic Igor Boțan în podcastul „Dincolo de știri”. 

Este de neînțeles, spune Igor Boțan, cum timp de 20 de ani Igor Gorgan a făcut spionaj în favoarea Federației Ruse și nici contraspionajul din R. Moldova, nici alte instituții abilitate ale statului „nu au putut găsi vreun remediu împotriva unor astfel de activiști”. Totodată, analistul afirmă că „este șocant” cum un reprezentant al statului, aflat într-o funcție cheie pentru securitatea Republicii Moldova, „își oferă ostentativ serviciile” unui stat agresor, ca Federația Rusă, acționând împotriva propriei țări.

Dezvăluirile jurnaliștilor de la The Insider, dar și confirmările de la SIS despre colaborarea lui Igor Gorgan cu serviciul militar de spionaj al Rusiei, GRU, nu vor afecta relațiile Republicii Moldova cu aliații săi occidentali. Cu siguranță însă aceștia vor fi „mai prudenți” față de ceea ce se întâmplă în R. Moldova, consideră și celălalt invitat permanent al podcastului, Nicolae Negru. Totodată, crede analistul, informațiile prezentate în investigație nu ar fi fost posibile „fără implicarea unor servicii secrete, inclusiv cele din R. Moldova”.

Nicolae Negru mai crede că o explicație a faptului că fostul șef al Marelui Stat Major a fost lăsat să spioneze în favoarea Federației Ruse ar putea fi rațiunea de a putea fi urmărit de către serviciile secrete ale R. Moldova. Dacă acest lucru nu s-a întâmplat, „atunci apar foarte multe probleme legate de securitatea R. Moldova, de modul de acțiune al instituțiilor statului. Să le vedem acum. O să fie studiu caz”.

Instituțiile de drept ale statului sunt obligate acum, consideră cei doi analiști, să deconspire întreaga rețea din cadrul Armatei Naționale, care-i furniza informații exacte lui Igor Gorgan despre procurările de armament de către Ucraina, pentru a se apăra împotriva războiului declanșat de Rusia, și tranzitul de mărfuri militare prin Republica Moldova.

Fostul șef al Marelui Stat Major al Republicii Moldova, Igor Gorgan, este suspectat că ar fi colaborat cu serviciile de spionaj ale Rusiei, după ce mai multe dezvăluiri despre activitatea lui au apărut într-o investigație jurnalistică realizată de The Insider.

Alte teme ale noului episod, înregistrat pe 6 iunie:

  • Noul procuror general, Ion Munteanu a depus jurământul și a declarat că „Frauda bancară” va fi unul dintre dosarele prioritare.
  • Șeful biroului Interpol Moldova, Viorel Țentiu, este reținut de procurorii anticorupție pentru că ar fi luat mită, împiedicând publicarea unor notificări ale Interpol.
  • Duminică Uniunea Europeană își alege parlamentarii. La vot pot participa și moldovenii cu cetățenie română.
  • Mai multe țări membre ale Uniunii Europene cer deschiderea în iunie a negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina.

Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.
Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Spotify și pe YouTube.
Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG