Your browser doesn’t support HTML5
Cât răspuns, lămuritor, este acum la întrebarea: cu sau fără ascultarea față de Patriarhul Kirill?
Apoi, ce opțiune prevalează sau va prevala: cea a preoților și enoriașilor care au trecut sau sunt în proces de a trece cu de la sine putere, ca să spunem așa, la Mitropolia Basarabiei, cea a celora care și-ar dori să facă parte din Biserica Ortodoxă Română, dar avându-l în continuare ca ierarh pe Mitropolitul Vladimir, sau o a treia – a celora care aleg să se opună cu îndârjire abandonării Bisericii Ortodoxe Ruse?... Ce ne poate oferi, cel mai probabil, viitorul în aceste împrejurări aparent?
Deși se îndreaptă într-o direcție logică, din punct de vedere istoric, mai cu seamă că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a accelerat unele procese, lucrurile, desigur, nu sunt chiar simple, consideră Nicolae Negru.
Potrivit analistului, rezolvarea situației de acum, „a cărei direcții parcă o vedem, va necesita, cred, multe discuții, multe, poate, compromisuri...”. Pe de altă parte, insistența asupra altor forme de trecere la Biserica Ortodoxă Română, decât prin aderarea la Mitropolia Basarabiei, creează o „sumedenie de probleme”. Bunăoară – exemplifică Negru – ce este de făcut cu suspiciunile „foarte motivate, de concreștere, de relație” a structurilor din subordinea Patriarhiei de la Moscova cu serviciile secrete, sovietice și ruse?
Și Igor Boțan consideră că procesul iminent de trecere, în majoritate, la Biserica Ortodoxă Română, prin Mitropolia Basarabiei „va fi unul lent”. „Dar totul depinde de modul în care se vor desfășura evenimentele politice aici în Republica Moldova. Dacă procesul de integrare europeană a Republicii Moldova va fi unul rapid, atunci și procesul de trecere a parohiilor la Mitropolia Basarabiei va fi unul mai intens. Dacă vor exista sincope, acest proces se va regăsi și în această tranziție de la Mitropolia Moldovei către Mitropolia Basarabiei”.
### Vezi și... ### Două tabere în rândul preoților din Chișinău: Unii îl susțin pe Mitropolitul Vladimir, alții îi cer să adere la Patriarhia RomânăAlte teme ale noului episod, difuzat pe 17 noiembrie
- La sfârșitul săptămânii trecute, Nicolae Roșca și-a dat, „surprinzător” pentru colegii săi, demisia din funcția de președinte al Curții Constituționale, invocând „motive personale”. Judecătoarea Domnica Manole, care-și isprăvise mandatul de președinte al Înaltei Curți în luna mai anul curent, a fost reinstalată în această funcție, cu „majoritate de voturi”, cum preciza un comunicat. Rocada s-a produs după decizia Înaltei Curți prin care o majoritate de trei judecători din cei cinci au declarat neconstituțional un fost articol din Legea procuraturii, în baza căruia a fost evaluat și ulterior demis procurorul general Alexandr Stoianoglo. Nicolae Roșca și Liuba Șova au formulat opinii separate. Cei doi magistrați exprimaseră, cum s-a remarcat, opinii separate și pe 3 octombrie, când curtea a declarat neconstituțională interdicția pentru mai mulți foști membrii ai Partidului „Șor” să candideze la alegeri. Ce înțelegere a situației ne putem îngădui?
- Ce poate urma după ce CCM a declarat neconstituțional articolul în baza căruia a fost evaluat și ulterior demis fostul procuror general? De ce Președinta Maia Sandu, de exemplu, susține că hotărârea CCM nu include și temeiul pentru o eventuală revenire în funcție a lui Alexandr Stoianoglo?
- Duminică va avea loc turul doi al alegerilor locale generale în 273 de localități unde niciunul dintre candidații la funcția de primar nu a acumulat majoritatea simplă a voturilor necesare pentru a fi declarat ales. De așteptat schimbări notabile în peisajul electoral sau turul doi va desăvârși doar rezultatele deja relevante ale partidelor din acest scrutin?
- Cum se va produce reașezarea forțelor politice după aceste alegeri, ce alianțe sunt dorite sau chiar inevitabile?
- „Mână întinsă” adversarilor politici de către primarul de Chișinău? Cum este văzută disponibilitatea lui Ion Ceban și MAN de a realiza, „împreună”, 60% din promisiunile electorale ale PAS, dar și 60% - din ale PSRM?
Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.
Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube.
Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!