Your browser doesn’t support HTML5
Acesta ar fi scopul principal al tuturor întrevederilor din ultima perioadă la Moscova ale reprezentanților Kremlinului cu opozanții pro-ruși din Republica Moldova, inclusiv ultima, organizată de Institutul pentru țările CSI, considerat ca având legături cu Serviciul Federal de Securitate (FSB)
„Ei vor discreditarea referendumului care urmează să aibă loc pe 20 octombrie și discreditarea alegerilor prezidențiale, astfel încât ulterior să aibă pretexte pentru a contesta rezultatele alegerilor și ale referendumului și pentru a destabiliza situația”, consideră Igor Boțan.
Potrivit lui, frica cetățenilor moldoveni de război a crescut după ce Rusia a invadat Ucraina, iar Kremlinul „exploatează” acest narativ, afirmând însă că actuala guvernare ar „împinge” țara spre conflict.
Cetățenii ar trebui să înțeleagă însă că „de fapt, ne trage în război Rusia. Rusia vrea să facă din R. Moldova un teren, o platformă în spatele Ucrainei”, afirmă la rândul său și celălalt invitat permanent al podcastului, Nicolae Negru.
Totodată, Federația Rusă vrea să inoculeze anxietate și prin narative precum că Republica Moldova ar putea fi anexată la România, iar referendumul de aderare la Uniunea Europeană ar fi un bun pretext.
Sondajele arată, potrivit lui Igor Boțan, însă că dorința cetățenilor moldoveni ca R.Moldova să adere la România, odată cu declanșarea războiului de către Rusia în Ucraina, este în ascensiune, iar polit-tehnologii ruși nu fac altceva acum decât să „tatoneze reacțiile cetățenilor și ale autorităților din R. Moldova.
„Federația Rusă ne spune foarte clar că președintele Putin este în rolul lui Petru cel Mare, adună pământurile rusești, iar integrarea europeană a R. Moldova, a Ucrainei, reprezintă un fel de obstacol în realizarea acestor sarcini pe care Vladimir Putin le-a vociferat în public”, afirmă comentatorul Igor Boțan.
„Ceea ce vedem că face Moscova e că ea leagă cumva integrarea europeană cu anumite sperietori, că Republica Moldova își pierde suveranitatea și independența, statalitatea, că va fi „subjugată” de NATO sau se va pomeni în componența României”, menționează Nicolae Negru.
Mai mulți opozanți pro-ruși, inclusiv fețe bisericești de la Mitropolia Moldovei, s-au aflat la Moscova, săptămâna trecută, la un eveniment organizat de Institutul țărilor CSI, suspectat de legături cu Serviciul Federal de Securitate (FSB). Tema discuției a fost „În Moldova sau în România: va rămâne oare R. Moldova pe harta anului 2025?”. Printre cei invitați au fost deputatul socialist, Bogdan Țîrdea, oligarhul fugar, Ilan Șor, și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel.
Moscova mizează și pe ajutorul Bisericii ortodoxe, subordonată Patriarhiei Ruse, or, așa poate fi explicată prezența episcopului Marchel la întrunirea recentă organizată de Institutul pentru țările CSI, explică Igor Boțan. „Autoritățile trebuie să-și amintească despre hotărârea Curții Constituționale din 2016, care a validat alegerile prezidențiale de atunci și care a scos în evidență rolul Bisericii, interzicerea implicării bisericii în procesele politice din Republica Moldova. Autoritățile trebuie să aplice normele legale față de cei care participă la astfel de întruniri menite să destabilizeze situația în R.Moldova și acest lucru trebuie luat în considerație acum”, a adăugat comentatorul.
Autoritățile ar trebui să-i ceară explicații inclusiv deputatului socialist, Bogdan Țîrdea, care a reprezentat Parlamentul R.Moldova și s-a alăturat unei reuniuni în cadrul căreia s-a vorbit despre „scindarea R.Moldova, ceea ce este interzis de Constituție. Toate persoanele care sunt implicate în astfel de întruniri trebuie cumva chemate și clarificate, în general, care sunt scopurile lor”, a conchis și Nicolae Negru.
Alte teme ale noului episod, înregistrat pe 4 iulie:
- Liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, s-a plâns șefului Delegației Uniunii Europene că Chișinăul a respins o ofertă a Tiraspolului privind un angajament scris pentru soluționarea pașnică a conflictului transnistrean.
- Importul de cereale în Republica Moldova se va face - pe parcursul anului curent, cel puțin - în baza licenței, potrivit unui proiect de lege încuviințat de Guvern.
- Trupa Teatrului Republican „Luceafărul” a renunțat la spectacolul „Invizibil” despre corupție și a dat vina pe regizor inclusiv că i-ar fi obligat pe actori să joace personaje reale, care puteau fi recunoscute.
Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.
Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Spotify și pe YouTube.
Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!