Dincolo de știri | Vulturi bicefali ca hulubi ai păcii

Analiștii Nicolae Negru și Igor Boțan și jurnalistul Europei Libere Alexandru Canțîr

Relațiile moldo-americane: acum sau niciodată, mai puternice...  Reacții la o retrocedare: cruce de aur cu noi în... bibliotecă! Mâna MGB-ului transnistrean „mai lungă” decât cea a securității ucrainene?

Vulturi bicefali rusești în penaj de hulubi ai păcii la protestele puse în scenă de la distanță de oligarhul fugar Ilan Șor.

Your browser doesn’t support HTML5

Vulturi bicefali ca hulubi ai păcii

Temele noului episod, difuzat pe 17 martie:

  • La Chișinău, miercuri 15 martie, s-a desfășurat o nouă rundă a Dialogului strategic dintre SUA și R. Moldova. Printre temele-cheie discutate pe această platformă au fost creșterea oportunităților economice și a rezilienței energetice, promovarea statului de drept și a bunei guvernări, combaterea amenințărilor de securitate și cibernetice și dezvoltarea în continuare a legăturilor interumane. Delegația americană la acest dialog a fost condusă de Dereck J. Hogan, asistentul adjunct principal al secretarului de stat pentru afaceri europene și eurasiatice, fost ambasador la Chișinău.
  • Intenția guvernării, de a retroceda Mitropoliei Basarabiei, la solicitarea Patriarhiei Române și a autorităților de la București, clădirea fostului, până în 1944, Seminar Teologic de pe strada 31 august 1989, gestionat acum de Biblioteca Națională, a inflamat o zgomotoasă controversă. Deși Mitropolia Basarabiei a dat asigurări că nu intenționează să schimbe destinația imobilului și că va suporta toate costurile pentru restaurarea monumentului istoric, patimile nu s-au potolit. Orizontul îndreptățirii gestului guvernării, pe de o parte, și al criticii sau chiar demonizării acestuia rămâne foarte larg. Dincolo de abordările ce provin din lumea rusă și sovietică, unii văd în intenția autorităților un mic gest de reparație morală și reabilitare istorică și nicidecum o chestiune patrimonială. Alții consideră că astfel s-ar deschide Cutia Pandorei în privința retrocedărilor, cu urmări înfricoșător de prognozat pentru un stat ca Republica Moldova. Și disputa nu se termină aici.
  • Așa-numitul „minister al securității de stat” al autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene a comunicat că a zădărnicit la 9 martie un „atac terorist” la Tiraspol care ar fi fost pus la cale de serviciul de securitate al Ucrainei. Niște persoane reținute de „MGB” și prezentate ca „teroriști” ar fi intenționat – potrivit unor comunicate inițiale – să-i asasineze pe unii demnitari transnistreni, inclusiv pe liderul regimului Vadim Krasnoselski. Ulterior, Tiraspolul a anunțat că, inițial, cei arestați ar fi dorit să-i ucidă pe membrii delegației OSCE care a vizitat Transnistria la 14 februarie, dar nu le-ar fi reușit.
  • Poliția a anunțat la 12 martie că a zădărnicit o operațiune de provocare a dezordinilor în masă și de destabilizare a ordinii și securității statului. Tulburările ar fi trebuit să fie parte a manifestațiilor organizate duminică, dar și în continuare, de partidul „Șor”, care cere utilități gratis pentru iarna trecută și, mai nou, neadmiterea unui conflict militar pe teritoriul R.Moldova. Ultima revendicare sugerând, evident, că guvernarea și-a dori un astfel de conflict.
  • De asemenea, Procuratura Anticorupție a anunțat că, împreună cu CNA și SIS, a efectuat la 9 martie mai multe percheziții în dosarul privind finanțarea ilegală a Partidului „ȘOR” din partea unui grup criminal organizat și a confiscat milioane de lei. Au fost reținute, atunci și mai înainte, mai multe persoane...

Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.

Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube.

Într-un moment în care torentul neîntrerupt de știri mai mult ne împiedică decât ne ajută să ne informăm, noul podcast are scopul să ne ghideze către lucrurile importante ale actualității.

Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă! Așa ne ajutați să mergem mai departe.