Linkuri accesibilitate

Mai multe organizații cer autorităților să nu transmită Mitropoliei Basarabiei blocul 2 al Bibliotecii Naționale


Clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău, în care se află actualmente o aripă a Bibliotecii Naționale a R. Moldova, găzduiește mai multe săli de muzeu și depozite în care sunt păstrate cărți rare, dar și colecții de discuri de vinil și casete video vechi
Clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău, în care se află actualmente o aripă a Bibliotecii Naționale a R. Moldova, găzduiește mai multe săli de muzeu și depozite în care sunt păstrate cărți rare, dar și colecții de discuri de vinil și casete video vechi

Peste 30 de organizații neguvernamentale și activiști civici cer autorităților să renunțe la intenția de a oferi Mitropoliei Basarabiei clădirea istorică din centrul Chișinăului care găzduiește un bloc al Bibliotecii Naționale a R. Moldova.

Într-o scrisoare deschisă, publicată de portalul platzforma.md, semnatarii reclamă că inițiativa contravine legislației în vigoare și principiului statului laic, este discriminatorie și privează locuitorii și oaspeții Chișinăului de un bun public.

Ei cer președintei Maiei Sandu, Parlamentului și Guvernului să desfășoare „un proces larg consultativ” și să identifice oportunități de finanțare pentru restaurarea clădirii.

Proiectul care prevede că sediul fostului Seminar Teologic din Chișinău va fi transmis cu titlu gratuit, prin derogare de la lege, din proprietatea statului în cea a Mitropoliei Basarabiei a fost înaintat de un grup de deputați PAS și a stârnit dezbateri în spațiul public.

Autorii inițiativei susțin că în acest fel vor restabili „echitatea istorică” față de Mitropolia Basarabiei, proprietățile căreia au fost confiscate și naționalizate de regimul sovietic. Asta deși R. Moldova nu a trecut, după destrămarea URSS, printr-un proces de retrocedări și statul restituie sau compensează bunurile confiscate doar de la persoanele fizice care au fost supuse represiunilor politice.

Oameni de cultură s-au arătat îngrijorați de soarta colecțiilor speciale, inclusiv de carte veche și rară, care se află în blocul doi al bibliotecii. Mitropolia Basarabiei a dat asigurări că nu-i va schimba destinația și că va restaura monumentul de arhitectură și istorie.

Președinta Maia Sandu a comentat că „relația R. Moldova cu România nu poate fi într-un singur sens”, sugerând că România a finanțat restaurarea mai multor monumente și clădiri istorice din R. Moldova. Ea a promis că autoritățile vor organiza consultări publice, pentru a identifica „soluțiile pentru îngrijorările care au fost formulate”.

XS
SM
MD
LG