Linkuri accesibilitate

Mitropolia Basarabiei spune că nu va schimba destinația clădirii Bibliotecii Naționale pe care statul vrea să i-o ofere


Intrarea în blocul doi al Bibliotecii Naționale, clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău.
Intrarea în blocul doi al Bibliotecii Naționale, clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău.

Mitropolia Basarabiei susține, într-un comunicat de presă, că dacă i se va oferi blocul doi al Bibliotecii Naționale al R. Moldova nu intenționează să-i schimbe destinația și se angajează să suporte toate costurile pentru restaurarea monumentului istoric.

Mitropolia mai afirmă că Biblioteca Națională va putea folosi în continuare spațiile aflate în prezent la dispoziția ei. Restul spațiilor vor fi utilizate pentru depozitarea fondului de carte al Mitropoliei Basarabiei, pe care instituția spune că le va transmite în gestiunea Bibliotecii Naționale, pe bază de Acord de parteneriat, conform legii.

În același comunicat, Mitropolia spune că inițiativa legislativă a deputaților PAS „nu constituie acordarea cu titlu gratuit a unui bun al statului, ci restituirea unui bun bisericesc către proprietarul său anterior, de dinaintea ocupației sovietice”.

Potrivit proiectului de lege înregistrat în Parlament de un grup de deputați PAS, printre care și președintele parlamentului, liderul partidului de guvernământ, Igor Grosu, clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău, în care se află actualmente o aripă a Bibliotecii Naționale a R. Moldova, urmează să fie transmisă cu titlu gratuit din proprietatea statului în proprietatea Mitropoliei Basarabiei, fără drept de înstrăinare.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG