Diplomații europeni, optimiști în privința eforturilor de reconstrucție în Ucraina

O conferință de redresare a Ucrainei este programată să aibă loc în iunie în Marea Britanie pentru a ajuta Ucraina în eforturile sale de reconstrucție în urma pagubelor provocate de război.

Ambasadorii Poloniei, Germaniei și Marii Britanii și foștii miniștri de externe ai Spaniei și Georgiei au declara că eforturile de reconstrucție în Ucraina sunt deja în curs de desfășurare, chiar dacă războiul continuă și planurile oficiale de reconstrucție sunt încă în faza de concepție.

Diplomații, care au vorbit în cadrul unei dezbateri online la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) din Washington, au declarat că programele de reconstrucție sunt în stadiu de proiect, dar că, deocamdată, Ucraina repară infrastructura afectată de atacurile rusești, în timp ce, în același timp, ia măsuri pentru reconstrucția pe termen lung, care ar trebui să înceapă în lunile următoare.

### Vezi și... ### Consiliul Europei vrea ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru războiul din Ucraina

Ambasadorul UE în SUA, Stavros Lambrinidis, a subliniat rolul important pe care îl joacă eforturile de investiții private în strategia de reconstrucție.

„Am inițiat deja discuții în Statele Unite și în Europa cu industria privată cu privire la oportunitățile și nevoile care vor exista pentru investiții reale și profitabile”, a declarat el.

Eka Tkeshelashvili, fostul ministru de externe al Georgiei, i-a dat dreptate lui Lambrinidis în ceea ce privește operațiunile de reconstrucție, afirmând că podurile și drumurile, precum și comunitățile grav avariate, cum ar fi Bucea, sunt deja reconstruite. „Vedeți cât de mult s-a realizat în câteva zile", a spus ea.

Grupul de experți a discutat, de asemenea, despre accentul pus de Ucraina pe procesul continuu de reformă politică, având în vedere obiectivul Ucrainei de a deveni membră a Uniunii Europene și a NATO.

În iunie, Ucraina a primit statutul de țară candidată la aderarea la UE, la patru luni după ce Rusia a lansat invazia sa la scară largă.

Bahmutul, șters de pe hartă: Noi fotografii din satelit dezvăluie un oraș cu ruine în flăcări

După începerea oficială a negocierilor, care pot dura ani de zile, Comisia Europeană va trebui să evalueze dacă Kievul îndeplinește criteriile de aderare la UE în ceea ce privește buna guvernanță, eradicarea corupției, libertățile democratice și statul de drept.

Lambrinidis a precizat că Ucraina „face progrese rapide în direcția acestor reforme necesare”, chiar și în timp ce trece prin „cel mai sângeros război din istoria recentă”.

Toți participanții la panel au fost de acord că stabilizarea economică este o categorie de securitate de mare prioritate.

Ambasadorul britanic în SUA, Karen Pierce, a subliniat importanța investițiilor private, făcând referire la Conferința de redresare a Ucrainei programată să aibă loc în iunie în Marea Britanie.

Conferința va încerca să încurajeze investițiile private în zonele din Ucraina cele mai afectate de bombardamente, iar Pierce a făcut apel la toți aliații Ucrainei să se unească în sprijinul acestui efort.

Tkeshelashvili, care a fost recent șeful Inițiativei Europene Anticorupție în Ucraina, a abordat tema dezideratului ucrainenilor de a scăpa țara de corupție.

„Ținem zilnic lwegătura cu parteneri din diferite instituții în ceea ce privește stabilirea unor mecanisme de conformitate și reforme structurale care sunt orientate către cerințele aderării la UE", a declarat ea.

Ucraina este pregătită să adopte reformele politice, a spus ea, menționând că fiecare sondaj de opinie publică a arătat că buna guvernare, statul de drept și lupta împotriva corupției rămân prioritare pe ordinea de zi.

Toți diplomații au fost de acord că reconstrucția Ucrainei este deja o prioritate de top a vecinilor europeni ai Ucrainei. Ambasadorul polonez în SUA, Marek Magierowski, a declarat că o Ucraină prosperă este cel mai mare coșmar al președintelui rus Vladimir Putin, iar progresele înregistrate până acum arată din nou că, ori de câte ori Moscova se opune unei națiuni, „acea națiune s-a dovedit a fi o țară mai puternică după ce molozul a fost curățat”.

### Vezi și... ### Zelenski consolidează legăturile cu Polonia, semnând mai multe acorduri în timpul vizitei la Varșovia