Your browser doesn’t support HTML5
Pe 7 octombrie, NATO expulzase opt diplomați din misiunea rusă de pe lângă Alianța Nord Atlantică și a redus numărul membrilor delegației ruse la zece (acum câțiva ani, erau încă peste o sută).
Măsura, surprinzătoare, a fost luată atunci, așa cum s-a anunțat imediat, pentru că respectivii „diplomați” erau în realitate agenți nedeclarați ai serviciilor secrete din Rusia. Spioni, de fapt, cum o rezumă scurt Washington Post.
### Vezi și... ### Mai multe expulzări de „diplomați” ruși azi decât în timpul Războiului Rece (revista presei)Iată însă că fundația Dossier Center, un ONG instalat la Londra, fondat și finanțat de marele adversar exilat al lui Putin, fostul magnat întemnițat Mihail Hodorkovski, a revelat luni, 10 ianuarie, numele celor 8 spioni, folosind pentru asta site-ul de analize, informații și studii europene din Bruxelles EUObserver.
Hodorkovski, fostul patron al grupului petrolier Yukos, care avea mari ambiții politice, a făcut 10 ani de închisoare în Siberia (2003-2013), înainte de a fi eliberat printr-un capriciu al lui Putin.
În fruntea spionilor expulzați: Aleksandr Smușko, locotenent colonel în GRU, temutele servicii secrete ale armatei (despre rivalitatea despre FSB și GRU am mai scris în detaliu aici, în: «O poveste cu un ti-GRU: cum serviciile secrete ale armatei ruse au ajuns la fel de puternice ca FSB» .)
Smușko a fost în trecut traducător și interpret pe lângă ministrul apărării Serghei Șoigu, dar și al șefului marelui stat major Valeri Gherasimov.
Acesta era secundat de Dmitri Filippenok din partea serviciilor rivale ale FSB.
Apoi, Vasili Epișkin, locotenent în rezervă în cadrul Institutului de aviație din Moscova și expert în inteligență artificială și „big data”. Serghei Cesnokov, cu specializare identică, lucrează pentru o societate informatică a statului, pe lângă ministerul apărării.
Stanislav Teleghin și Oleg Demehin sunt agenți recrutați din cuibul de spioni care este Institutul pentru relații internaționale din Moscova. Nadejda Obuhova a lucrat o vreme la ambasada rusă din Canada și e știută pentru a fi primit un cadou personal din partea lui Putin în 2006.
### Vezi și... ### Baletul expulzărilor: Rusia își închide misiunea de la NATOIn sfârșit, un anume Igor Kovalev lucra la ministerul de externe al lui Serghei Lavrov, înainte de a fi trimis la Bruxelles, pe lângă NATO.
Revelațiile, deranjante pentru Moscova, vin în ajunul reuniunii Consiliului NATO-Rusia, miercuri 12 ianuarie, tot la Bruxelles, prima după mulți ani, cu reprezentanți din ambele părți, NATO și Rusia.
Consiliul, compus de ambasadorii la Bruxelles al tuturor țărilor implicate, va discuta situația din Ucraina, totul continuat de o reuniune a OSCE, la Viena, cu participarea Rusiei, pe 13 ianuarie.
NATO mai expulzase diplomați ruși acuzați de spionaj, în 2009. Mai bine de 30 de diplomați ruși fuseseră apoi expulzați după ocuparea Crimeei de către Rusia, în 2014. Și, în sfârșit, 7 diplomați mai fuseseră expulzați din Bruxelles în 2018, după tentativa de asasinare în Anglia a fostului agent FSB, devenit transfug, Oleg Skripal.
### Vezi și... ### «Tinker, Tailor, Soldier, Spy»: NATO văzut dinspre MoscovaCă Bruxelles, sediul NATO și UE, dar și al altor mari instituții internaționale, este o placă turnantă a spionajului mondial de tot felul nu e câtuși de puțin o noutate. Delegația rusă pe lângă NATO a fost înființată în 1998 și are ca pandant teoretic o misiune militară a Alianței la Moscova.
După ocuparea Crimeei de către Rusia în 2014, însă, cooperarea formală între NATO și Rusia a încetat.