Diplomații spun că discuțiile nucleare cu Iranul se apropie de „etapa finală”

Cea mai recentă rundă de discuții pentru reluarea acordului nuclear cu Iranul s-a apropiat de etapa finală, au spus diplomații, după săptămâni de diplomație intensă la Viena.

Diplomați din Germania, Franța și Marea Britanie, reuniți în grupul E3, împreună cu Rusia și China, s-au reunit în capitala Austriei încă din primăvara trecută, încercând să aducă Iranul și Statele Unite mai aproape de un acord de restabilire a acordului din 2015.

### Vezi și... ### Vladimir Putin va discuta cu Ebrahim Raisi despre acordul nuclear dintre Iran și puterile mondiale

Enrique Mora, reprezentant UE care coordonează discuțiile, a declarat pe 28 ianuarie că participanții se vor întoarce în capitalele lor pentru consultări înainte de a reveni săptămâna viitoare. „Este nevoie de decizii politice acum”, a scris el pe Twitter.

Într-o declarație, E3 a spus că toate părțile știu că discuțiile ajung la „etapa finală, care necesită decizii politice”. „Ianuarie a fost cea mai intensă perioadă a acestor discuții până în prezent”, au afirmat aceștia. Reprezentantul Rusiei, Mihail Ulianov, declara optimist: „Instinctul meu îmi spune că se va ajunge la un acord imediat după jumătatea lunii februarie”.

Acest progres al negocierilor s-a petrecut după ce Iranul a sugerat săptămâna aceasta că ar putea negocia direct cu Statele Unite, dacă se poate ajunge la un „acord bun”. Până în prezent, UE a mediat discuții indirecte între Teheran și Washington.