Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin va discuta cu Ebrahim Raisi despre acordul nuclear dintre Iran și puterile mondiale


Președintele iranian Ebrahim Raisi

Președintele rus Vladimir Putin urmează să poarte discuții cu omologul său iranian, Ebrahim Raisi, la Moscova, pe 19 ianuarie, pe fondul negocierilor ce vizează relansarea unui acord nuclear între Teheran și puterile mondiale.

Deplasarea lui Raisi în afara Iranului este a treia după preluarea mandatului de președinte în august anul trecut și prima al unui șef de stat iranian în Federația Rusă, din 2017.

Moscova și Teheranul au strânse legături și interese economice, politice și militare și sunt aliați cheie ai președintelui sirian Bashar al-Assad.

Acordul nuclear cu Iranul a fost denunțat de americani în 2018, în timpul președinției lui Donald Trump, care a reimpus sancțiuni economice dure Iranului. Teheranul a reacționat prin accelerarea treptată a programului său nuclear și prin îmbogățirea uraniului mult peste pragurile permise în acord.

Începând de anul trecut, Iranul a purtat discuții cu ceilalți semnatari ai acordului, SUA, Franța, Marea Britanie, Rusia, China și Germania, pentru a restabili dialogul, dar negocierile au fost suspendate pentru aproximativ cinci luni, urmare alegerii lui Raisi în funcția de președinte.

Principalul obiectiv al discuțiilor e de a determina Statele Unite să revină la acord și să renunțe la sancțiuni, iar Iranul să-l respecte pe deplin.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG