Directorul ANRE și-a înaintat demisia

Directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Ștefan Creangă și-a înaintat demisia. Purtătoarea de cuvânt a ANRE, Galina Sanduța, a precizat că Ștefan Creangă și-a înaintat demisia luni, 22 noiembrie dar nu a precizat motivele acestei decizii.

În ultimul timp, ANRE a fost în poziția de a lua o serie de decizii nepopulare, aprobând majorarea prețurilor la gaze, căldură și electricitate.

La începutul lui noiembrie, Creangă susținea că majorarea tarifului la gaze, cerut de Moldovagaz după încheierea noului acord pe cinci ani cu Gazprom, a fost necesară pentru „a nu plăti mai mult în viitor” și a nu acumula alte datorii istorice, pe lângă cele deja existente, în sumă de 700 de milioane de dolari. La atât estimează Gazprom datoria istorică a malului drept al Nistrului, dar aceasta urmează să fie analizată de o firmă externă, independentă (audit).

Totodată, în baza noilor schimbări, aprobate de majoritatea PAS din parlament, conducerea ANRE (ca și a altor structuri supravegheate de legislativ) poate fi demisă dacă analiza activității instituției este negativă.

Din 2019, Ștefan Creangă a deținut funcția de director în Consiliul de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).