Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat noile tarife la gaze, care sunt mai mari de mai bine de două ori față de cele anterioare. Astfel, un metru cub de gaze va costa, începând cu 1 noiembrie, 11 lei în loc de 4,8 lei. Ședința ANRE a durat mai puțin de 15 minute, iar responsabilii de aici au explicat că instituția nu a avut altă soluție decât „să se conformeze și să execute decizia Comisiei pentru Situații Extraordinare”. Republica Moldova a ajuns la un acord cu concernul rus Gazprom la sfârșitul lunii octombrie, convenind un preț de import pentru prima lună de 450 de dolari pentru mia de metri cubi, ulterior prețul urmând a fi ajustat în baza cotațiilor internaționale.
Cererea companiei Moldova-Gaz, fondată de guvernul moldovean în parteneriat cu Gazprom, conține calcule estimative pentru următoarele 14 luni, a explicat în cadrul ședinței ANRE membrul consiliului de administrație al Moldova Gaz, Alexandru Șevciuc. Asta întrucât s-a acumulat deja o diferență de peste 1,4 miliarde de lei dintre prețul de import și tarifele achitate de consumatori, pe fundalul creșterii prețului metanului pe plan internațional, dar mai ales al scumpirii gazelor în ultimele luni când s-a ajuns și la 800 de dolari mia de metri cubi. În final, Moldova-Gaz a făcut calcule pornind de la prețul de 430 de dolari pentru mia de metri cubi:
Devierile tarifare vor continua să crească...
„Trebuie să menționăm că prețul calculat la gazele naturale nu acoperă în întregime costul furnizorului, dar îi va permite în același timp să achite gazele procurate. Devierile tarifare vor continua să crească pe durata acestui an, pe durata perioadei de iarnă, dar sperăm că după luna aprilie să acopere prețul stabilit și toate cheltuielile”.
Directorii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică au dat curs acestei solicitări, aprobând tarife provizorii bazate pe calculele monopolistului din domeniul gazier. De asemenea, până la 30 noiembrie, ANRE urmează să verifice corectitudinea cifrelor și să revizuiască tarifele la necesitate. Ștefan Creangă, unul din directorii ANRE, a explicat că graba adoptării deciziei are motivație juridică și economică. Până acum autoritatea de reglementare nu a făcut calculele ei, a mai precizat Creangă. Pornind de la lecțiile din trecut, directorul ANRE a comentat că neajustarea la timp a tarifelor generează datorii ce devin istorice.
„De ce atâta urgență? Cifra devierilor tarifare, la momentul actual, este destul de mare pentru furnizor. Respectiv, presiunea financiară pusă pe spatele Moldova-Gaz, practic, face imposibilă achitarea prețului la gaz. După cum cunoașteți, contractul a fost semnat, avizat de ANRE. Una dintre condițiile obligatorii din partea Moldova-Gaz și Guvernului R. Moldova era achitarea consumului de gaz pentru lunile octombrie-noiembrie. Respectiv, ANRE nu a avut decât să se conformeze, să execute deciziile obligatorii ale Comisiei pentru Situații Excepționale.”
ANRE nu a făcut decât să se conformeze...
Noile tarife vor afecta nu doar consumatorii casnici, dar și agenții economici, provocând scumpiri în lanț, motiv pentru care socialiștii aflați în opoziție cer guvernării să ofere compensații și întreprinderilor.
Guvernul urmează mâine să aprobe mecanismul de compensații. În ajun, ministrul protecției sociale, Marcel Spatari, declara pentru Radio Europa Liberă că în examinare sunt câteva formule de acordare de bani compensatorii, în funcție de consum și de veniturile familiilor, dar decizia va lua în calcul întâi de toate fondurile de care dispune bugetul de stat.