Linkuri accesibilitate

Cum va compensa guvernul facturile la gaze?


Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică urmează să examineze pe 9 noiembrie cererea companiei Moldovagaz de a majora de peste două ori tarifele pentru consumatorii de gaze. Moldovagaz spune că tarifele trebuie să crească de la media de 4 128 lei pentru mia de metri cubi la cea de 9 396 de lei, pentru a acoperi atât noul preț al gazelor furnizate de concernul rus de stat Gazprom, cât și cheltuielile de transport. Guvernul a spus că va acorda compensații populației, pentru a atenua efectul majorărilor. Dar ce fel de compensații are în vedere guvernul?

Cum va compensa guvernul facturile la gaze
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:10 0:00

Autoritățile au în plan câteva variante la care lucrează de compensarea tarifului la gaze pentru consumatorii finali ce ar urma să crească de la 4,3 lei la 11 lei, dacă cererea Moldovagaz va fi aprobată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Proiectul ar urma să fie supus dezbaterii mâine la ANRE și să intre în vigoare începând cu 1 noiembrie, în timp ce programul de compensații va fi finalizat în următoarele zile.

În primul rând, guvernarea PAS intenționează să extindă ajutoarele pentru perioada rece a anului, să mărească aceste plăți oferite familiilor nevoiașe, precum și să includă aici mai mulți beneficiari, până acum era vorba de peste 100 de mii de gospodării. În acest caz alocațiile se vor acorda în baza unor solicitări depuse la agențiile teritoriale de asistență socială.

Un alt criteriu luat în calcul va fi volumul de gaze consumat, prin factură sau nu. Pe acest mecanism nu a fost luată încă o decizie, a declarat pentru Radio Europa Liberă ministrul protecției sociale, Marcel Spatari.

Responsabilii din guvern modelează posibile scenarii în care să fie acoperit parțial tariful de peste 6 lei per metru cub, tariful cel mai mare plătit în trecut, între anii 2012-2014. S-au luat în calcul între unul și trei praguri distincte pentru volumul subvențiilor, a spus ministrul Spatari.

Mai multe scenarii

„Avem elaborate mai multe scenarii. Un scenariu cu o compensare a unui anumit procentaj pentru toți consumatorii casnici. Avem 750 de mii de consumatori casnici, avem datele privind consumul lor pe perioada rece a anului precedent, fiecare familie cât a consumat în fiecare lună.

Foarte probabil va fi o creștere de peste 6 lei. Respectiv având această creștere, noi, cei de la guvern, putem să compensăm procentual o parte din această creștere. Dacă luăm consumul la toate familiile pentru toată perioada rece a anului, creșterea facturii totale pentru toți consumatorii casnici este în jur de 2,5 miliarde de lei, așa foarte rotunjit, și atunci noi bineînțeles nu avem acum 2,5 miliarde de lei ca să compensăm integral pentru toți această creștere a costurilor și trebuie să încercăm să implementăm un mecanism în care noi compensăm cât mai eficient posibil. De exemplu, pentru primii 50 de metri cubi compensăm un anumit procent din diferență, pentru următorii 50 sau 100, sau 150 de metri cubi un alt procent și noi am modelat cu un prag, cu două și cu trei.

Și astăzi am avut o ședință de lucru pe acest subiect, și mâine avem o ședință de lucru pe acest subiect. În acest moment nu există un consens general, fix în fix, care este scenariul. Eu înțeleg că trebuie să luăm decizia cât mai repede, dar asta ține și de resursele financiare de care dispune Ministerul Finanțelor, de care este cadrul bugetar, decizia ține de cât ne permitem”.

Pentru compensații la gaze va fi necesară rectificarea bugetară pentru anul în curs și includerea acestor cheltuieli în bugetul de anul viitor. Aceste ajutoare ar urma să fie achitate inclusiv din grantul de 60 de milioane de euro oferit de la Uniunea Europeană, de asemenea din programul cu Fondul Monetar Internațional, dar și din surse bugetare.

O a treia cale?

Unii experți, printre care și ex-premierul Ion Chicu, sugerau o a treia cale de oferire de ajutoare, pentru toți consumatorii în volum egal, pentru a evita scumpirile în lanț, a căldurii, luminii, produselor alimentare, toate întreprinderile folosind gaze în procesul de producție. Bani în fonduri publice ar fi suficienți în acest sens, a comentat Ion Chicu situația.

Doar că acoperirea egală pentru toată lumea nu este agreată de partenerii de dezvoltare, care preferă ca aceste ajutoare să ajungă la cei care au cu adevărat nevoie. Compensarea egală pentru toți consumatorii nu ar fi optimă și echitabilă, este de părere ministru responsabil Marcel Spatari, dând de înțeles că este exclusă această modalitate.

XS
SM
MD
LG