Linkuri accesibilitate

Moldovagaz a cerut ANRE să aprobe majorarea de peste două ori a tarifelor interne la gazele naturale


Compania Moldovagaz a cerut Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să aprobe majorarea de peste două ori a tarifelor interne la gazele naturale, pentru a reflecta prețul convenit cu Gazprom în noul contract de furnizare pe termen lung. Moldovagaz spune că media tarifelor pentru diferite categorii de consumatori ar trebui să crească de la 4 128 lei la 9 396 de lei pentru o mie de metri cubi de gaze.

O asemenea majorare ar acoperi atât noul preț de 450 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze prevăzut de contractul cu concernul rus de stat, cât și cheltuielile de transport. Guvernul a spus că așteaptă decizia ANRE despre noile tarife pentru a adopta compensații pentru populație. Noul contract din import a gazelor mediat de vicepremierul moldovean Andrei Spînu a fost încheiat la sfârșitul lunii octombrie, după săptămâni în care Gazprom a redus substanțial livrările în R. Moldova, forțând-o să facă achiziții scumpe pe piața europeană.

La încheierea contractului, guvernul moldovean s-a angajat să amâne până în 2023 o reformă promisă Uniunii Europene pentru separarea producătorului de gaze de transportator, urmând ca până atunci să rezolve chestiunea datoriilor moldovene la gaze. Actualmente, concernul rus Gazprom deține atât producția de gaze pentru consumatorii moldoveni, cât și rețelele de distribuție, prin intermediul Moldovagaz, unde controlează peste 63% din acțiuni.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG